De gemeenteraad van Nieuwegein is door de gemeenteraad van Utrecht uitgenodigd om een reactie te geven op de plannen om de polder Rijnenburg en Reijerscop te gaan benutten als energielandschap. GroenLinks kon zich goed vinden in de voorgelegde reactiebrief van onze gemeenteraad aan de gemeenteraad van Utrecht. De brief is een evenwichtige weergave van de verschillende standpunten van de verschillende fracties (en inwoners) van Nieuwegein. We betreuren het dat de brief dusdanig is geamendeerd dat het lijkt of alle inwoners van Nieuwegein tegen de voorstellen van de gemeente Utrecht zijn om een energielandschap in te richten met een hoog rendement aan duurzame energie. Daarmee wordt geen recht gedaan aan de mening van een groot deel van onze inwoners.

Het, met een krappe meerderheid, aangenomen amendement verwerpt iedere vorm van windenergie. GroenLinks vraagt zich af hoe sommige partijen zich kunnen uitspreken voor duurzame energiebronnen en tegelijkertijd de mogelijkheden die geboden worden om duurzaam energie op te wekken afwijzen.

In de raadsvergadering van afgelopen woensdag heeft GroenLinks samen met de PvdA opgeroepen om de ogen niet te sluiten voor de energieaanpassingen die nodig zijn. “Het klimaat verandert, dat is een keihard gegeven. We moeten ons gedrag en onze aanpak daarop aanpassen, willen wij de aarde leefbaar houden voor de generaties na ons”, aldus Groenlinks raadslid Alma Feenstra. Bij de behandeling van de Nieuwegeinse reactie op het Utrechtse conceptvoorstel voor het inrichten van een energielandschap in Rijnenburg en Reijerscop, riep GroenLinks opnieuw op om in te stemmen met de invulling van dit pauzelandschap door er een energielandschap van te maken, maar wel onder strikte voorwaarden. “Het belangrijkste is dat er rekening gehouden wordt met de omwonenden en de bezwaarmakers. Wij roepen de gemeente Utrecht op om met hen in contact te blijven”. GroenLinks pleit dan ook voor een onderzoek naar het laagfrequent geluid bij windmolens, en pleit voor het demontabel bouwen van zonnepanelen en winturbines en roept de gemeente Utrecht op om te kijken naar de hoogte en de plaats van de windmolens. GroenLinks is tegen het plaatsen van zonnepanelen op de Nedereindse plas vanwege de negatieve effecten op de flora en fauna. De meerderheid van de gemeenteraad nam dat advies over.

Het klimaat verandert en GroenLinks erkent dat er ingrijpende maatregelen nodig zijn in onze manier van leven om de gevolgen van klimaatverandering te verminderen. “Elke verandering is moeilijk. In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn, maar onze energiebehoefte blijft en stijgt zelfs. We willen graag met alternatieven vormen van energieopwekking aan de gang. Net als ooit de komst van een rails door het landschap, wegen en bruggen en GSM-palen, zal ook nu ons landschap veranderen. Dat willen we met elkaar doen. In goed overleg en zeker doordrongen van de noodzaak. Dat kan, ook al zal het voortdurende gesprek vragen, maar we zijn het aan de generaties na ons verplicht om hier goed uit te komen”, aldus Feenstra.

Omdat de urgentie voor inzet op alternatieve vormen van energieopwekking, en daarmee gebruik van fossiele energiebronnen terug te dringen, niet in het raadsvoorstel was opgenomen heeft GroenLinks samen met de PvdA, D66 en de SP, gesteund door CDA, een motie ingediend die deze noodzaak wel erkent. Deze motie kreeg helaas geen steun van de overige partijen en is verworpen.