Utrecht ligt op een steenworp aftand en heeft een breed cultuuraanbod: exposities, theaters, clubs, bioscopen, musea, enzovoort. Het is logisch dat veel inwoners van Nieuwegein daar gebruik van maken. Dat neemt niet weg dat het belangrijk is om ook in onze stad het cultuuraanbod te versterken op een manier die onderscheidend is van het aanbod in Utrecht. Hoewel de gemeente zelf geen culturele of recreatieve organisaties runt, heeft ze wel invloed op wat aan de inwoners geboden wordt en hoe ze daar gebruik kunnen maken. GroenLinks vindt het belangrijk dat cultuur voor iedereen toegankelijk is, dus ook voor mensen met een minder dik gevulde portemonnee. De gemeente verstrekt faciliteiten of subsidie voor organisaties op het gebied van kunst en cultuur en kan door speciale regelingen de toegang tot deze voorzieningen voor mensen met een laag inkomen mogelijk maken. Corona heeft grote impact (gehad), zeker ook op de culturele- en evenementensector. De verwachting is dat de effecten nog lang zullen doorijlen. Wij willen de problemen lokaliseren en meehelpen de sector er weer bovenop te helpen voor zowel professionals, amateurs als ook publiek. Het is belangrijk dat mensen ook kunnen recreëren in groene gebieden. Samen met omringende gemeenten en de provincie is de gemeente verantwoordelijk voor het beheer en de ontwikkelingen van belangrijke natuurgebieden die voor recreatie geschikt zijn. Ook kan de gemeente in de wijken en parken ontmoetingsplekken voor inwoners en speel-gelegenheden voor kinderen realiseren. Een mooi voorbeeld van dat laatste is de speelgelegenheid in park Kokkeboogaard in Zuilenstein, waar kinderen zelf hebben mogen kiezen hoe dit zou moeten worden ingericht.

Kortom:

  • De gemeente ondersteunt klein- en grootschalige activiteiten van zowel professionele als amateurkunstbeoefening, door het beschikbaar stellen van faciliteiten en zo nodig het verstrekken van subsidies.
  • Het evenementenbeleid en het recreatieaanbod kent heldere uitgangspunten ten aanzien van duurzaamheid en respect voor de omgeving waar de evenementen plaatsvinden.
  • We willen dat er in alle wijken voorzieningen zijn voor sport, spel en bewegen voor jong en oud.
  • Er komen buurt-‘huiskamers’ in samenspraak met de inwoners, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en samen activiteiten kunnen doen.
  • DE KOM en De Tweede Verdieping vervullen belangrijke maatschappelijke functies in onze stad en kunnen rekenen op blijvende steun van de gemeente.
  • De cultuurhistorische elementen binnen Nieuwegein worden beschermd en het belang hiervan wordt, bijvoorbeeld samen met de musea, uitgedragen en levend gehouden.
  • We investeren in de recreatieve- en ecologische functie van Park Oudegein.
  • Er wordt in de openbare ruimte en parken in samenspraak met de buurt gekeken naar mogelijkheden voor kunstobjecten.