Om hier meer aandacht voor te krijgen, kunnen er verschillende stappen worden genomen. Een aantal hiervan waren als aparte punten in het programma opgenomen. Hieronder de stand van zaken van de belangrijkste punten:
Een discriminatoir project als Wisselgeld wordt stopgezet
Een belangrijk onderdeel van dit voornemen is verzet bieden tegen het project Wisselgeld gericht op Roma. In zowel de commissie- als raadsvergaderingen hebben we verzet geboden tegen dit project dat uitgaat van een groot aantal vooroordelen en stereotypen. Uiteindelijk hebben we in november 2011 een drietal moties ingediend om dit project te stoppen danwel te verbeteren. Uiteindelijk heeft 1 motie het gehaald waarin werd opgeroepen meer respect voor de doelgroep te tonen en een meer positieve benadering te handteren. Dit door onder andere actief op zoek te gaan naar positieve rolmodellen en bij bijvoorbeeld scholen te kijken of meer positieve aandacht gegeven kan worden aan verschillende culturen. Over de uitvoer hiervan heeft de fractie regelmatig contact met de verantwoordelijk wethouder en ambtenaar.
De fractie heeft meerdere malen gesproken met Roma-sleutelfiguren en zijn we aanwezig geweest bij een landelijke Roma-conferentie.
Kies voor jongeren: breng hun wensen in kaart, ontwikkel een alternatief voor de opgeheven Jongerenraad
Nieuwegein kent geen Jongerenraad meer en dit vindt GroenLinks zeer spijtig. In de begrotingsbehandelingen van 2010 en 2011 hebben we het college opgeroepen om met een alternatief Jongerenplatform te komen. Dit is helaas niet gehonoreerd.
Wel is er nog steeds het JongerenAdoptieplan (JAP) waarin fracties voorlichting geven bij het Anna van Rijn en waar vervolgens een aantal jongeren 2 maanden meelopen met een fractie en ter afsluiting een jongerenraadvergadering wordt georganiseerd. In deze vergadering verdedidgen de deelnemers een voorstel waar ze aan gewerkt hebben. GroenLinks doet hier actief aan mee en heeft in 2010 2 jongeren en in 2011 3 jongeren begeleid.
Wij zullen onderzoeken of een initiatiefvoorstel voor een Jongerenadviesgroep haalbaar is (met steun van andere partijen).
Er is aanbod aan voldoende woningen voor alle doelgroepen
Op verzoek van de Verenigde Seniorenpartij is er in 2011 een raadsinformatieavond gehouden over woonmobiliteit onder ouderen. GroenLinks heeft deze uiteraard bijgewoond, maar is geen voorstander van het specifiek richten op deze doelgroepen. Daarnaast kun je als gemeente de marktwerking op de lokale woningmarkt niet beinvloeden en kan je verhuisstromen op de door de VSP voorgestelde wijze niet veranderen. Hier is een keten van ( landelijke) actoren bij betrokken.
De VSP diende in december 2011 hier een motie over in waar GroenLinks om deze redenen dan ook tegen stemde.
Het onderwijs bereidt voor op een pluriforme samenleving (voorlichting op scholen over diversiteit, gender, homoseksualiteit)
De 3 verschillende scholen voor het voortgezet onderwijs in Nieuwegein nodigen jaarlijks voorlichters van het COC uit om het over homoseksualiteit te hebben.
En op aandringen van GroenLinks en naar aanleiding van de motie Respect voor Roma is de gemeente samen met scholen bezig te kijken hoe op een positieve wijze aandacht gegeven kan worden aan de verschillende culturen die in Nieuwegein leven.
GroenLinks zal dit blijven monitoren en aanjagen.
Organisaties (democratisch, emancipatoir) worden ondersteund
GroenLinks ziet duidelijk meerwaarde van zelforganisaties bij beleidsvoorbereiding, uitvoering en evaluatie. Gezien de negatieve ervaringen in het project Wisselgeld en de opgelegde bezuiniging van de gemeente op verschillende zelforganisaties, maakt GroenLinks zich zorgen over de visie van de gemeente hierop.
Wij zullen middels een artikel 42 brief in 2012 hier aandacht voor vragen waarbij het de intentie is deze visie te behandelen in de commissie Samenleving.