Het volgende persbericht is vandaag gepubliceerd:

Iedereen heeft het recht op een menswaardige plaats binnen onze gemeente.
Daarom is er in Nieuwegein vanuit verschillende organisaties en particulieren een initiatief ontstaan met betrekking tot de bestrijding van armoede. Inmiddels heeft dit initiatief geresulteerd in de voorgenomen oprichting van Platform Armoedebestrijding Nieuwegein.

Op 4 september  om  13 uur  uur zal in het gemeentehuis door een delegatie van het platform in oprichting de Startnotitie Armoedebestrijding Nieuwegein worden aangeboden aan Wethouder Carla Breuer. Bedoeling is dat dit de start wordt van een vruchtbaar en creatief overleg met het College over de armoedebestrijding in Nieuwegein.
Het platform wil bewerkstelligen dat de armoedebestrijding hoog op de agenda van de gemeente en de diverse  achterbannen komt te staan. Op 20 september aanstaande zal met een bijeenkomst in kerkelijk centrum de Rank het platform formeel van start gaan.
Om mensen hulp en ondersteuning te bieden op zowel korte (voedselverstrekking) als ook op lange termijn (begeleiding bij problemen zoals bv. schulden) is er door Platform Armoedebestrijding Nieuwegein een aantal zaken onderzocht en verhelderd. Deze zaken staan vermeld in de startnotitie.  In de notitie wordt tevens een voorstel gedaan omtrent een plan van aanpak die er mede op gericht is zoveel mogelijk belanghebbenden te betrekken bij het zoeken naar oplossingen voor het armoedeprobleem.
Helaas moeten wij constateren dat er binnen onze samenleving in Nieuwegein mensen zijn die soms niet genoeg geld hebben om in hun levensonderhoud te voorzien. Diverse oorzaken kunnen hieraan ten grondslag liggen.
Wist u bijvoorbeeld dat:

  • Eneco regelmatig huishoudens af moet sluiten van gas, water, elektra  - zelfs huishoudens met kinderen - vanwege betalingsachterstanden?
  • Dat naar schatting, alleen al op basis van de Mitroscijfers (2004) ca. 622 huishoudens met een betalingsachterstand zitten, 22 huisuitzettingen hebben plaatsgevonden en ca. 176 mensen met onbekende bestemming zijn vertrokken?
  • Gemeente Nieuwegein in 2005 wegens huurschuld in het totaal 180 aanzeggingen tot huisuitzetting heeft doorgekregen?

Wist u dat:

  • De gemeente Nieuwegein in 2005 een budgetoverschot had met betrekking tot de Bijzondere Bijstand van € 125.000,- en dat over 2006 weer een overschot wordt verwacht?

Meer informatie over dit bericht
Platform Armoedebestrijding Nieuwegein i.o.
Bert Eggink
T 030 6022812
E b.eggink@hccnet.nl
M 06 12042174