Donderdag 24 mei organiseerde GroenLinks Nieuwegein een avond in Fair's over de duurzaamheid van het Stadshuis en meer. Ondanks het warme weer dat buiten lonkte mochten we veel leden en andere belangstellenden begroeten. VVD wethouder Kolff trapte af met een uitgebreide rondleiding door het Stadshuis waarbij ook de Wereldwinkel en Fair's uitgebreid aan bod kwamen. Ook werd de bibliotheek aangedaan, werd de trouwzaal en raadzaal bekeken en werden de 5e en 6e verdieping bezocht die normaliter niet voor het publiek toegankelijk is en waar de meeste ambtenaren werken.
Na de rondleiding vroeg fractievoorzitter Erna Kotkamp wethouder Kolff het nodige te vertellen over de duurzaamheidsprincipes van het Stadshuis. Aan bod kwamen de warmte koude opslag (WKO) waarbij de aanwezigen kritische vragen stelden over of dit nu de meest zuinige en milieuvriendelijke oplossing was. Volgens de wethouder was hier uitgebreid onderzoek naar gedaan en verbruikt WKO minder energie dan de meer conventionele verwarming, koeling of airco. Daarbij wordt er alleen groene energie afgenomen in alle gemeentegebouwen. Ook maken andere gebouwen in het nieuwe stadscentrum gebruik van deze WKO waardoor hier optimaal gebruik van wordt gemaakt.
Ook aan bod kwam het sociale aspect van duurzaamheid. Dit uit zich onder andere in de huisvesting van de Nieuwegeinse Wereldwinkel en cafe/lunchroom Fair’s. Fair’s is een gezamenlijk project van Movactor (voorheen Stichting Welzijn Nieuwegein) waar mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring kunnen opdoen en begeleid worden naar een reguliere arbeidsplaats. Alle producten die geserveerd worden in Fair’s zijn biologisch en waar relevant fairtrade. Bedrijfsleider Remy van Engelen vertelde dat de kans groot is dat Fair’s na de zomer als 7e horeca onderneming in Nederland het EKO keurmerk mag voeren en als 100% biologisch zal worden gecertificeerd. En terecht, want zelfs de bedrijfskleding is biologisch en fairtrade.
De avond werd vervolgd met een korte update over bedrijventerrein het Klooster . Dit bedrijventerrein is neergezet als duurzaam bedrijventerrein waar een aantal harde criteria worden gehanteerd bij vestiging. De grootste ondernemer die zich tot nu toe heeft gevestigd is de V&D die onder andere gebruik maakt van de Nieuwegeinse sociale werkvoorziening, het Pauw bedrijf, voor zijn schoonmakers. Ook de V&D maakt gebruik van WKO waardoor het plaatsen van zonnepanelen op het dak niet rendabel zijn. Dit tot verdriet van een aantal aanwezigen.
Ook vertelde de wethouder dat hij momenteel met een nieuw bedrijf om tafel zit dat braakliggend terrein op het Klooster tijdelijk wil gebruiken voor het neerzetten van zonnepanelen. Omdat het om land gaat dat toch nog niet gebruikt wordt, kan dit gratis waarbij Nieuwegein dan een mooie bijdrage levert aan het duurzame energieopwekking. GroenLinks was hier uiteraard een voorstander van dus we hopen van harte dat dit mogelijkheid zal worden.
Een aanwezige stelde ook voor dat dit bedrijf ook wel het dak van de V&D zou kunnen gebruiken. De wethouder zei toe dat hij zou kijken of hij beide partijen bij elkaar kon brengen.
Na afloop van de avond werd door een aantal aanwezigen nog verder gediscussieerd, uiteraard onder het genot van een fairtrade/biologisch hapje en drankje.
Al met al een interessante en informatieve avond met een opzet die zeker voor herhaling vatbaar is!