GroenLinks heeft ingestemd met de begroting voor 2017 en de najaarsnota 2016. Tijdens de raadsvergadering is gediscussieerd over het geld dat beschikbaar is voor de zorg en sociale voorzieningen, over duurzaamheid en klimaatadaptatie, en (te veel) over prullenbakken.
GroenLinks heeft ingestemd met het beschikbaar stellen van extra geld om het groen en de openbare ruimte in de stad beter te onderhouden. Daarbij zijn we ook kritisch op het uitbestedingsbeleid van de gemeente: hierdoor is het soms onvoldoende mogelijk om de kwaliteit van het onderhoud goed te doen. GroenLinks heeft niet ingestemd met het voorstel van het CDA en andere partijen om het experiment met de prullenbakken stop te zetten. Op een aantal plaatsen in de stad zijn er als proef minder prullenbakken geplaatst, bij andere gemeenten is hier ook mee geëxperimenteerd en het blijkt dat dit tot minder zwerfafval in de buurt van prullenbakken leidt. In Nieuwegein zijn de meningen verdeeld of het wel of niet een succes zou kunnen zijn. Wij vinden het jammer dat dit experiment te vroeg is gestopt zonder te weten waarom het wel of niet werkt.
Onze motie ‘Dit is wat we willen bereiken’, waarin we het college opriepen om in de programmabegroting scherper aan te geven wat we willen bereiken, werd door de meerderheid van de raad gesteund. Ook de motie die we mee-indienden om met de organisatie van Vreeswijk vol Vaart te komen tot een verdeling van de kosten die zijn gemaakt voor het parkeren tijdens dit evenement, werd aangenomen.
Andere moties die we mee hebben ingediend of steunden riepen het college op om na te gaan of de buurtpleinen ook in het weekend open kunnen, om een half uurtje extra toe te voegen aan de huishoudelijke hulp, om het aanvraagproces voor kwijtschelding gemeentelijke belastingen voor ondernemers te vereenvoudigen en om na te gaan of een of meer schoolgebouwen die niet meer gebruikt gaan worden beschikbaar te stellen voor initiatieven in de stad. Kortom: het regende moties en amendementen!
GroenLinks zal ook in 2017 actief meedoen in het volgen van Geynwijs en zich richten op de vraag of inwoners werkelijk de zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben, of er ook werkelijk samengewerkt wordt met scholen, vrijwilligersorganisaties en anderen en of Geynwijs wel voldoende middelen en kennis krijgt om haar taken uit te voeren. We vinden het belangrijk dat er voldoende financiële reserves zijn de komende jaren voor de zorgtaken van de gemeenten.
GroenLinks is verheugd dat duurzaamheid inmiddels door veel meer partijen wordt geclaimd en gelukkig niet meer het ‘alleenrecht’ of enkel de zorg is van GroenLinks. ‘Laatste rijbewijs verlopen’, of ‘Laatste benzinerijder de wijk uit gegooid’, ‘Wie betaalt de lege parkeergarages’, ‘Meer km fietspad dan autoweg’: dit waren fictieve krantenkoppen voor De Molenkruier 2040. Niet zomaar fictief, maar ambities en ideeën van inwoners tijdens het gesprek over de invulling van de routekaart naar Klimaatneutraal Nieuwegein in 2040. GroenLinks wil dat in de ‘Routekaart Nieuwegein Klimaatneutraal 2040’ plannen zijn voor energietransitie en mobiliteit, en dat ook in lopende programma’s zoals Betere Buurten, maatregelen voor klimaatadaptatie een plaats krijgen. Op 17 november zal het eerste concept van de routekaart besproken worden.