Bijdrage van Wil Winter aan de commissie Binnenstad van 19 augustus.

Voorzitter,
 
Allereerst een paar opmerkingen over de concrete voorstellen voor wijziging van plan B. Terwijl we nog midden in de discussie zitten over de mogelijkheden voor de invulling van het stadscentrum komt hier een ononderbouwd - zeker financieel gezien - voorstel ter tafel.
Het is werkelijk een slag in de lucht. Hier wordt de bevolking een fopspeen voorgehouden.
Wellicht dat er politieke partijen zijn die dit voorstel onderbouwd in de commissie in bespreking willen geven. Dat wachten wij graag af. Maar feitelijk gezien is het een poging de hele discussie waaraan we begonnen zijn te stoppen en opnieuw aan het studeren te slaan. Een dergelijk voorstel in een referendum aan de bevolking te presenteren, maakt de verwarring alleen maar groter.
 
Wij zullen dus tegen dit voorstel (voorstellen) stemmen.
 
Wat ons heeft verbaasd, is dat LeNi in de publiciteit heeft aangegeven achter dit initiatief te staan. Kennelijk met de bedoeling zand in de voortgangsmachine te gooien.
Mevrouw Verbeek - één van de ondertekenaars van het burgerinitiatief - had toch al veel eerder aan de bel kunnen trekken? Vanuit verschillende posities.
Ik breng nog even in herinnering:
Mijn fractie heeft - in de vorige raadsperiode - gestemd tegen het gehele IOB-plan. Het was te groot, te duur en wij vreesden voor grote tegenvallers in de financiële sfeer.
 
Daarna is er, mede door initiatieven vanuit GroenLinks een referendum gehouden, waarbij door ons de bezwaren tegen de plannen nog eens op rij werden gezet.
Dat referendum heeft het niet gehaald. Te weinig inwoners van Nieuwegein namen de moeite om hun stem uit te brengen. Dat was jammer maar wel een feit.
Daarom is GroenLinks in het verkiezingsprogramma voor deze periode ook niet meer te hoop gelopen tegen uitvoering van gemaakte plannen. We zijn blijven pleiten voor aanpassing van de plannen die pasten bij de Nieuwegeinse omvang.
Het beste referendum dat is gehouden, werd gehouden bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2002. De coalitiepartijen van 1998-2002 werd duidelijk te verstaan gegeven dat hun beleid niet aansprak. Zeker de grote winst van de nieuwe partij Leefbaar Nieuwegein, maar ook de totale verkiezingsuitslag was op dat punt - naar onze opvatting - helder.
Vanuit die sterke positie van LeefbaarNieuwegein zijn de collegeonderhandelingen gestart. Er werd pas serieus onderhandeld toen bleek dat LeNi en de VVD bereid waren, komend vanuit de extreemste posities - als het ging om de binnenstadsplannen - een compromis te sluiten op dit onderdeel.
 
Toen was er kennelijk geloof in de mogelijkheid de plannen aan te passen.
Vervolgens heeft Leefbaar Nieuwegein de wethouder geleverd. Die was in de positie om het plan bij te schaven, of zelfs om te buigen. Er is nooit een conflict in de raad gebracht, waarbij de wethouder van indertijd zich los maakte van de plannen.
Ook heeft Leefbaar zich gedwongen gezien om zich neer te leggen bij betaald parkeren, daaraan was niet te ontkomen.
 
En nu, terwijl wij nog zitten met een niet afgeronde discussie, wordt gepleit voor een nieuw referendum en het voorstel van een alternatief plan bij dat referendum te betrekken.
 
Te gek voor woorden.
 
Wil Winter