De verkiezingen van 1998 leverden winst op: Manuel Sewgobind kwam als derde de fractie versterken. De collegebesprekingen die daarop volgden, verliepen voor GroenLinks minder voorspoedig. De VVD, PvdA en de (geminimaliseerde) D66 hielden voor GroenLinks de poort tot het college gesloten. Ook het CDA viel buiten de boot. Daarmee waren de verhoudingen voor vier jaar vastgelegd: GroenLinks bevond zich met CDA, PGN, SGP-RPF en Senioren 2000 in het kamp van de oppositie.

[Dit (vier-)jaarverslag is besproken op de ledenvergadering van 17 april 2001]

Een onderwerp waar het toen en nu nog heel vaak om ging, waren de plannen van het college voor de binnenstad. Die plannen behelzen de voorgenomen sloop van 262 goede en betaalbare sociale woningen, om ruimte te maken voor de bouw van hoge kantoorflats. Een van de vele andere negatieve gevolgen was de sloop en de tijdelijke verhuizing van het gemeentehuis naar het industrieterrein Plettenburg. Een poging van de GroenLinks-fractie om de bevolking de gelegenheid te geven zich door middel van een door de raad georganiseerd referendum, leed schipbreuk door onwil van de collegepartijen.
Het referendum kwam er toch, door inzet van groepen uit de bevolking en ondanks tegenwerking van de zijde van het college. Die tegenwerking van propaganda en misinformatie werd naarmate de datum van referendum dichterbij kwam steeds heftiger. Omdat de opkomst van de burgers met 24.87% onder de grens van 30% bleef, werd het referendum ongeldig verklaard. Toch stemde 74% tegen de plannen.
Bij de behandeling van de gemeentebegroting voor 1999 vond een Nieuwegeins unicum plaats: de samenwerkende oppositie stemde onder de geuzennaam Regenboogcoalitie tegen de begroting van het college.

Na vier jaar bepalen de binnenstadsplannen nog steeds het politieke debat. Er zijn tijdens de afgelopen vier jaar beslissingen genomen die het vertrouwen van de bevolking steeds meer hebben geschaad. Alleen al de kosten die via voortdurende tariefsverhogingen werden opgelegd, zijn in de ogen van GroenLinks desastreus voor de bevolking.

Tijdens de behandeling van de begroting van 2000 zei fractievoorzitter Corrie van Rooijen daarover: "We weten ondertussen allemaal dat het ons op dit moment zeker 40 miljoen (gulden) gaat kosten. Maar wat heeft het de burger nog meer gekost? Sinds het aantreden van dit college is er tariefsverhoging op tariefsverhoging geweest. Het begon in 1999 met de eerste begroting van dit college. Het rioolrecht werd ingevoerd, daarnaast werd de afvalstoffenheffing met bijna 20% verhoogd. Verder werden er allerlei leges en tarieven verhoogd. In 2000 kwam daar een OZB-verhoging van 33% bovenop plus 12,5% afvalstoffenheffing en 8,4% rioolrecht.
Daarnaast waren er weer allerhande verhogingen van leges en tarieven. Voor 2001 weer verhogingen: hondenbelasting omhoog, rioolrecht omhoog en wat ons vooral nog vers in het geheugen ligt zijn de buiten-proportionele bezuinigingen en ombuigingen in het kader van 'Ruimte maken'. Wat voor de burger dus inkrimpen betekent.
In deze begroting voor 2002 alweer tariefsverhogingen: rioolrecht met 31% omhoog, hondenbelasting 12%, afvalstoffen 19,1%. Het zal bij de kiezers niet duidelijk te maken zijn waar het college mee bezig is geweest. Er is bij de inwoners geld weggehaald en niemand kan aangeven waar het ten goede aan de burger is gekomen."

Bouwen bleek de grootste hobby van de gemeente. Het liefst plande men gebouwen op de weinige groene delen die Nieuwegein nog overheeft. Men koos Blokhoeve uit voor woningbouw, terwijl deze lokatie nu uitgerekend de sportwijk is met golf, voetbal, atletiek, tennis, en triatlon Al deze sportaccommodaties moeten naar Galecop worden verplaatst, ondanks heftig verweer van sportorganisaties en politieke partijen. De goede bereikbaarheid met sneltram, fiets en auto was en de te creëren kapitaalsvernietiging waren voor het college geen overwegingen om van hun plannen af te zien.

De polder Rijnenburg met zijn karakteristieke cultuurlandschap is intussen door de provincie aan de gemeente Utrecht weggegeven. Nieuwegein krijgt dus niet de kans om daar verwoestend bezig te gaan. Dat was men oorspronkelijk echt wel van plan. Maar de gemeente Utrecht staat al te popelen om daar, na realisering van Leidserijn aan de slag te gaan.

De noordelijke strook van Galecop, de Galecopperzoom, staat ook op de nominatie. Naast de sportlocaties, zullen daar ook bedrijfsvestigingen een plaats vinden. Het feit dat dit gedeelte van Nieuwegein van een ecologisch belangrijke betekenis is, heeft geen gewicht in de schaal kunnen leggen.

De plannen voor de vestiging van een bedrijfslocatie in het Klooster zijn ook niet mis. Meteen nadat de provincie van de geplande stortplaats van afval had afgezien, begon Nieuwegein met de plannenmakerij. Van meet af aan heeft GroenLinks zich daartegen verzet. In de eerste plaats is het van belang om landelijk gebied dat voornamelijk agrarisch gebruikt, voor ons nageslacht te behouden. Daarnaast wordt het gebied gekenmerkt door een zeldzame flora en fauna en door cultuurhistorische en archeologische overblijfselen. Van belang is het voorkomen van een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie dat op de nominatie staat om op de Wereld-erfgoederenlijst van de Unesco te worden geplaatst. Als hogere overheden niet hadden ingegrepen dan was een groot deel van de cultuurhistorische elementen op grove wijze beschadigd. Ongetwijfeld zal een groot deel van het planten- en dierenleven, waaronder echt zeldzame soorten, verdwijnen. Maar het college van Nieuwegein vindt dat economie boven ecologie en cultuurhistorie gaat.

Uiteraard is het niet mogelijk om in dit beperkte bestek alle activiteiten van GroenLinks gedurende de afgelopen vier jaar uitgebreid te belichten. We noemen nog enkele zaken die de revue passeerden.

Sinds kort heeft het basisonderwijs de mogelijkheid om een schoolmaatschappelijk werker in te schakelen bij problemen met leerlingen die niet binnen de school zijn op te lossen. GroenLinks heeft hiervoor de basis gelegd door tijdens de algemene beschouwingen in december 1999 daarover een motie in te dienen die door de raad werd aangenomen. Een jaar lang gebeurde er echter niets. Een jaar later bleek er nog geen schoolmaatschappelijk werker in Nieuwegein actief te zijn. Wel had de fractie van de PvdA een voorstel ingediend voor aanstelling van een dergelijke functionaris, alsof het om een nieuw initiatief ging. Wie schetst onze verbazing toen het CDA volgde met een zelfde voorstel. GroenLinks vindt het feit dat er nu uiteindelijk een maatschappelijk werker aan een school is verbonden, belangrijker dan erover te kissebissen wie er het eerste mee kwam. Het toont echter wel aan waar grote politieke partijen klein in kunnen zijn.

De gemeente kent het gebruik van verkoop van "snippergroen". Dit is grond die na de bouw van de wijk eigenlijk geen duidelijke bestemming heeft. Bewoners kunnen een verzoek tot aankoop (of huur) doen teneinde de grond aan hun tuin toe te voegen. In de Zwaluw, een karakteristiek wooncomplex, door architect Verhoeven ontworpen, hadden twee buren ieder een deel van de openbare weg naast hun huis in bezit genomen door er een berging op te bouwen. Toen de gemeente daarvan kennis kreeg en de bewoners opdroeg om de bebouwing te verwijderen, deden zij met succes een verzoek tot verkoop. GroenLinks vond dat hiermee normen werden overschreden en stelde schriftelijke vragen. In haar reactie gaf het college aan dat het hier om een gebruikelijke transactie ging. Daarop stelde GroenLinks, ondersteund door de PvdA en het CDA, de zaak in een interpellatie-debat aan de orde. Toen het college niet van zins bleek de verkoop terug te draaien, werd daarover een motie ingediend. De motie werd tenslotte aangenomen.