De aandacht die door GroenLinks wordt gevraagd voor de in zijn bestaan bedreigde huismus is bijzonder. Tot nu toe is er een leuk artikel met foto is het AD Utrechts Nieuwsblad verschenen. Een interview op radio M en natuurlijk PEN.nl en op de teletekstpagina’s van de regionale zenders.
Ik ben gebeld door mensen bij wie het nog steeds pijn doet dat de gemeente een prachtige haag vol met vogelnesten en vogel gekwetter, die door een bewoner zelf werd onderhouden, heeft weggehaald . Ook kreeg ik email met soortgelijke reacties. En een email van de vogelbescherming die heel blij is met ons initiatief en nog eens aangeeft dat de mussenpopulatie in 2007 in Nieuwegein was afgenomen met 40%. En dan was dat nog voor de grote kap van bomen in het park en het weghalen van heggen zoals hierboven gemeld.
Op 11 november werden de algemene beschouwingen gehouden op de begroting van het college voor het jaar 2010.
Traditioneel worden er dan ook allerlei amendementen en moties op deze voornemens ingediend.
Naast de GroenLinks motie met het verzoek aan het college een geheel vernieuwde visie te geven op het begrip inspraak hier linkje invoegen naar inspraakmotie zou er ook een motie worden ingediend om de met uitsterven bedreigde huismus een betere leefomgeving te verschaffen.
Klik hier voor de mussenmotie
Aangezien ik die dag jarig was leek het mij gepast een cadeautje te vragen voor “mus en co”. Via een motie wil de fractie dat de gemeente een subsidie instelt als bewoners naast hun schutting of in plaats van een schutting een heg wil planten. In de tweede termijn van de algemene beschouwingen worden meestal de amendementen en moties ingediend. Onze fractievoorzitter Manuel was net aan zijn tweede termijn begonnen die maar 5 minuten mocht duren, toen hij veelvuldig werd geïnterrumpeerd. Beleefd als we zijn gaf Manuel daar deskundig en welwillend antwoord op. Hij vroeg nog aan de voorzitter of de interrupties niet van zijn spreektijd af zouden gaan. “Dat wordt allemaal correct bijgehouden’ was het antwoord. Dus Manuel vervolgde gerustgesteld zijn beantwoording. Opeens liet de voorzitter van de raad weten dat zijn tijd op was. Manuel verbijsterd terug naar zijn zitplaats en ik bleef met mijn mussenmotie zitten. Ik mocht hem niet meer indienen. Later bleek ineens dat de beantwoording van een interruptie wordt bijgeteld bij je termijn. Deze regel was bij de fractie van GroenLinks niet bekend. Daar zijn door Manuel vragen over gesteld aan de voorzitter van het presidium.
We wachten nog op antwoord.
De immer actieve beheerder van de website van het locale wereld wijde web Martin Reijmerink had de motie en ons persbericht al op de site gezet. Daar kwam later de toevoeging onder te staan dat de motie het niet gehaald had en zelfs geen stem had gekregen van GroenLinks. ????. Dit bleek een manipulatief twitter bericht van Hans Adriani van de PvdA te zijn. Vreemde vogel die Adriani. Er was niet alleen een verbod op twitteren ingesteld door de voorzitter van de raad maar de twitter was ook nog eens onjuist. Zelf heb ik direct het bericht gecorrigeerd op de juiste gang van zaken en die is ook meteen verbeterd door de Martin Reijmerink. Over het illegale twitteren heb ik overigens schriftelijke vragen gesteld aan de voorzitter van de raad . Weet hij dat er 'illegaal' getwitterd wordt door met name D66 en de PvdA? En wie weet door wie nog meer? En is het niet beter om deze nieuwe communicatievorm toe te staan? Dan kan GroenLinks er ook aan meedoen. Het is toch opmerkelijk dat partijen die altijd zeer flink zijn in het oraal steunen van allerlei handhavingsbeleid en uitbreiding van de plaatselijke verordening met geboden en verboden, lak hebben aan regels als die hen niet uitkomen. Vraag me af hoe dat in het maatschappelijk leven staat. Kan daar niet eens een Stegeman of Peter R. de Vries achteraan?