Een oplettende inwoner maakte melding van de vergunningsaanvraag om asbest op te slaan aan de Nijverheidsweg 9T. Reden voor GroenLinks om bij de gemeente navraag te doen naar de waarborgen van veiligheid voor omwonenden.
In de beantwoording lezen we dat de hoeveelheid asbest die opgeslagen wordt binnen de grootste veiligheidsafstand valt n.l. 50 meter; de afstand tot de huizen is 70 meter.
Voor de opslag zijn de volgende voorwaarden van toepassing:
1.Het op- en overslaan van asbest geeft geen stofverspreiding die met het blote oog waarneembaar is;
2.Asbest is uitsluitend aanwezig in een container en verpakt in niet luchtdoorlatend verpakkingsmateriaal van voldoende dikte en sterkte;
3.Als de inrichtinghouder asbest van verschillende saneringen samenvoegt in een container, legt hij per container vast van welke saneringen het asbest afkomstig is.
De gemeente geeft de volgende motivatie voor het afgeven van de vergunning:
Bij het afgeven van de vergunning is gekeken naar bovengenoemde eisen. Ten tijde van afgifte van de vergunning is voldaan aan de veiligheidseisen. De aangevraagde verandering betreft de opslag van maximaal 50 ton verwijderd asbest en asbesthoudende producten. De ondergrens van 50 ton asbest wordt niet overschreden. De afvalstoffen worden niet bewerkt en staan enkel in een (tijdelijke) opslag voor verwijdering.
Voordat de afvalstoffen in de afsluitbare asbest verzamelcontainer worden gedeponeerd, worden deze eerst luchtdicht dubbel verpakt. Wanneer de verzamelcontainer vol is, wordt deze gestort bij een erkend verwerkingsbedrijf.
Tenslotte wilden we nog graag weten of er toezicht gehouden wordt op handhaving.
Op deze vraag kreeg GL het volgende antwoord:
De RUD Utrecht draagt zorg voor handhaving en toezicht. Dit bedrijf wordt door de RUD regelmatig gecontroleerd of ze voldoen aan de bovengenoemde veiligheids-/milieueisen. Ook in 2021 zal dit bedrijf gecontroleerd worden.
Halverwege dit jaar zal GL nog ene keer navraag doen.