GroenLinks is het niet eens met een aantal voorstellen van het College van B&W rondom regelingen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).
Daarbij gaat het met name om de op te richten Raad van WMO-vragers.
In de wet staat dat die raad ten volle mee moet kunnen doen aan inrichten van de WMO-regelingen en verder dat die raad moet bestaan uit cliënten.

Democratische procedure en geen coöptatie
Voorgesteld wordt een deel van de Raad van WMO-vragers te laten bestaan uit leden van de op te heffen Seniorenraad en Platform chronisch zieken en gehandicapten. Deze leden worden ook benoemd tot sollicitatiecommissie voor de andere leden van de Raad van WMO-vragers, met andere woorden, de geschiktheid van een jonggehandicapte die solliciteert naar een plaats in de raad van WMO-vragers wordt beoordeeld door een lid van de voormalige seniorenraad.
Deze voorgestelde regeling kan leiden tot coöptatie van het zuiverste water.
Naar de mening van GroenLinks dient dit onderdeel drastisch te worden herzien in de richting van een meer democratische procedure.

Maximaal gebruikmaken van expertise
Tijdens de behandeling van de visienota WMO in maart jl. heeft GroenLinks een motie ingediend waarin gevraagd werd om de opgebouwde deskundigheid van en in de seniorenraad en het platform chronisch zieken en gehandicapten niet verloren te laten gaan, maar een manier te bedenken om deze te kunnen gebruiken voor de raad van WMO-vragers. De wethouder zegde dat toen toe. Intussen is er ook het burgerinitiatief van de Raad van Ingezetenen, waarin veel expertise aanwezig is van huidige cliënten van de Wet Voorzieningen Gehandicapten, kerken, mantelzorgers en andere direct betrokkenen.
GroenLinks ziet mogelijkheden om al die expertise te mobiliseren via de wel genoemde maar verder niet omschreven themagroepen, dus door middel van vormgeving van adviseringsmogelijkheden door maatschappelijke organisaties aan de raad van WMO-vragers.

Facilitering om de capaciteiten van de Raad te verbeteren.
Het budget van de raad van WMO-vragers wordt in het voorstel de som van de huidige budgetten van Seniorenraad en Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten. In de Wet Maatschappelijke Ondersteuning staat letterlijk dat de raad ruim dient te worden gefacili-teerd om echte participatie in de uitvoeringsregelingen mogelijk te maken.
Die facilitering dient dus sterk verbeterd te worden.

Al met al rammelt het voorstel tot nu toe aan alle kanten en overweegt GroenLinks om wijzigingsvoorstellen hierover in te dienen.

Meer informatie over dit bericht
Bert Eggink
T 030 6022812
M 06 12042174
E b.eggink@hccnet.nl