De VNG schrijft dat de Raad niet gebonden is aan de hoofdregel uit de gemeentewet (art. 32), waarin staat dat er hoofdelijk of schriftelijk kan worden gestemd, en zelf de wijze van stemmen kan bepalen. De wetgever noemt in dit verband als voorbeelden: “zitten en opstaan” en “handopsteken”. Cruciaal hierbij is, schrijft de VNG, dat anders stemmen dan de in de hoofdregel genoemde opties, moet zijn vastgelegd in het regle-ment. De VNG heeft art. 31 van het Reglement van Nieuwegein bekeken en komt tot de conclusie dat “uw Raad heeft gekozen voor hoofdelijke stemming”.
Als de Raad van mening is dat een andere manier van stemmen gewenst is, aldus de VNG, dient het Reglement te worden aangepast. Hiertoe is de Raad bevoegd. Het presidium heeft een procedurele rol, hierin kan worden besproken wat de gewenste manier van stemmen is, maar het is de Raad die daartoe een besluit kan nemen middels een wijziging van het Reglement.
De fractie van GroenLinks Nieuwegein is van mening dat –op grond van het antwoord van de VNG- de Gemeenteraad van Nieuwegein moet komen tot een besluit inzake de wijze van stemmen. De fractie stelt voor een debat hieraan te wijden, dat moet resulteren in wel of geen aanpassing van het reglement van orde. Aan het presidium kan worden gevraagd het punt op de raadsagenda ter bespreking te plaatsen.
Indien de Raad besluit het Reglement niet te wijzigen dient voortaan altijd hoofdelijk of schriftelijk te worden gestemd.
Indien de raad besluit het Reglement te wijzigen kan een specifieke wijze van stemmen, anders dan hoofdelijk of schriftelijk, worden vastgelegd.
De commotie tijdens de stemming in de Raadsvergadering van 29 september 2006 rondom de WMO-verordening bij de telling van stemmen, is voor de fractie van GroenLinks reden geweest het stemmen bij handopsteken nader te beschouwen.
Meer informatie:
Manuel Sewgobind, fractievoorzitter
T werk 2974377
T thuis 6022375