Op 18 oktober vond een geanimeerde hearing plaats waarin diverse organisaties Groenlinks hun punten hebben meegegeven voor de algemene beschouwingen en Nieuwegein Kiest

Aanwezig waren vertegenwoordigers van SWN, bewonerscommissie Batau Noord, bewonerscommissie 't Karrespoor, Oudheidskamer Vreeswijk, Ouderen en gehandicapten in de thuiszorg en de Jongerenraad.
Van GroenLinks waren aanwezig: Piet Samwel en Dick Carton (bestuur), Wil Winter, Manuel Sewgobind en Bert Eggink (fractie), Ron Verhagen en Geesje Werkman.

Hieronder volgt een korte samenvatting van de hearing

SWN: Dames en heren van GroenLinks in Nieuwegein,
Hartelijk dank voor de uitnodiging voor de hoorzitting over Nieuwegein Kiest.
Graag licht ik u nog wat nader in over de plannen, die de gemeente Nieuwegein heeft met het welzijnswerk in deze stad.

Zoals u weet en gelet op wat ik in de commissie SOC op 14 oktober heb verteld, weet u praktisch al alles, wordt er in 2007 € 300.000 bezuinigd op het welzijnsbudget. De commissie wilde dolgraag weten, wat er dan bij ons op de tocht staat of gaat verdwijnen.

Dat is een rare situatie. Immers niet wij maar de gemeente Nieuwegein zegt dat er minder geld beschikbaar komt voor welzijnswerk. En wie betaalt, bepaalt, ook hierin.

Maar als wij de plannen goed gelezen hebben, dan zal er geen geld meer zijn om de functie 'ontmoeting in de buurthuizen' te organiseren. Dat moeten Nieuwegeiners maar thuis of elders zelf organiseren.

Want recreatie is een vies woord geworden in de beleving van het Nieuwegeinse college.
Wat nu als vanuit de ontmoeting – een cruciale factor in de contactvorming van mensen voor een sociale interactie – en recreatieve bezigheden betrokkenheid groeit om iets voor de Nieuwegeinse samenleving te willen betekenen? Men doet zoiets niet onbezonnen of alleen maar vanuit rationele overwegingen: voor een sociale betrokkenheid moet er een emotionele knop om bij mensen en dat gebeurt vaak nadat men heeft kennisgemaakt, zich heeft georiënteerd.
Die basis onder het buurthuiswerk gaat vervallen. Of moet volledig door vrijwilligers op eigen houtje worden georganiseerd. Maar vrijwilligers zijn niet per definitie agogen, die dat goed in proces (kunnen) zetten. 

Wat verdwijnt er daarom?
De 2 bouwspeeltuinen, want die moeten ‘kostendekkend’ worden geëxploiteerd, net als de dierenweides. Dat lukt dus niet.
En de scholierencafés, want als de jeugd na schooltijd even wat anders wil, dan moeten ze dat maar helemaal zelf betalen. Lukt dus ook niet.

De allochtone groeperingen in Nieuwegein zijn volgens B & W voldoende geëmancipeerd en geïntegreerd om deel te nemen aan de normale welzijnsactiviteiten. Aparte activiteiten voor zigeuners, voor peuters met een taal- en/of ontwikkelingsachterstand (Op stap), voor vrouwen die geïnteresseerd zijn in multiculturele achtergronden, ondersteuning van zelforganisaties van allochtonen, er is geen geld meer voor.
Het MCCN, het multicultureel centrum Nieuwegein, zit in Fort Vreeswijk en vreest het ergste. Nee, B & W zeggen niet dat ze in Vreeswijk weg moeten. Maar het is de vraag of de SWN voldoende middelen behoudt om het MCCN te redden. Op zichzelf kan het niet bestaan, er moet geld bij. Hoeveel prioriteit verdient deze voorziening t.o.v. Op Stap of het multiculturele vrouwenproject of de ontmoetingsfunctie voor alle Nieuwegeiners in de buurthuizen?

Vrijwillige initiatieven dienen voortaan op eigen kracht bestaansrecht te bewijzen en krijgen in de nieuwe optiek van B & W geen ondersteuning meer. En dat terwijl er door het kabinet een wetsvoorstel wordt voorbereid, waarin gemeenten straks welzijns- en zorgplannen moeten gaan maken voor grote groepen inwoners, die geholpen moeten worden omdat ze dreigen te vereenzamen of omdat ze gehandicapt zijn of een andere functiebeperking hebben, die hen de mogelijkheid onthoudt om zelfstandig deel te nemen aan de samenleving.
Ouderen, psychisch of fysiek gehandicapten, komen straks allemaal bij de gemeente te biecht, als de AWBZ is uitgekleed en gemeenten alternatieve voorzieningen moeten creëren. Wel met minder geld. En dat met het besef dat 10% van de bevolking eenzaam is en niemand heeft om op terug te vallen volgens het SCP.

Vrijwilligers zijn straks broodnodig om een handje te helpen om maatschappelijke steunsystemen overeind te houden voor deze groepen.
De SWN is een vrijwilligersorganisatie pur sang met bijna 1000 vrijwilligers. Wij vragen de politiek en in dit geval GroenLinks niet te laten gebeuren dat de SWN eerst wordt gedecimeerd voordat straks in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning nieuwe initiatieven moeten worden gesmeed.

Daarom – juist vanwege de kwetsbare groepen in de Nieuwegeinse samenleving – roep ik u op niet mee te werken aan deze platvloerse en kortzichtige bezuiniging van B & W.

Opmerkingen en vragen
De SWN heeft op dit moment 30 fte en 11 IDE banen; de IDE banen verdwijnen a.g.v. rijksbeleid.
De SWN heeft tijd nodig om om te schakelen op product financiering; trouwens heeft dat zelf voorgesteld twee jaar geleden.

Geesje: Het gaat erom het vrijwilligerswerk overeind te houden; kan de SWN kwantificeren per product?

Wil Winter vraagt zich af waarom de SWN geen scenario’s wil maken. Nu wordt de bouwspeeltuin en het MCC aangewezen als op te heffen projecten, maar dat is toch een keuze die de SWN dan zelf maakt? Terwijl de SWN zelf aangeeft die activiteiten van groot belang te achten.
GroenLinks wil bij de algemene beschouwingen uitgaan van twee ijkpunten:
consequenties voor de minst draagkrachtigen;
participatie mogelijkheden voor die groep.

Bewonerscie Batau Noord maakt zich zorgen over de gebrekkige samenwerking tussen gemeente, verhuurderorganisaties, eigenaren, politiek.

Het onderhoud ban de openbare ruimte in Batau Noord gaat hard achteruit; het wijknetwerk wordt steeds aan het lijntje gehouden. Gepleit wordt voor investering i.p.v. bezuiniging op onderhoud
Getwijfeld wordt aan effectief toezicht op het onderhoud van de openbare ruimte.
Mitros reageert evenmin.
Eerst de zaak opknappen , eerder kun je niet verwachten dat bewoners ook mee beheren.
Er moet veel meer wijkgebonden gecommuniceerd worden niet alleen op Nieuwegeins stadsniveau.
Wijkmanager vier keer gevraagd; reageerde pas na een afspraak met de directeur van de gemeentelijke afdeling.
Kortom er is gebrek aan regel en gebrek aan afspraak m.b.t. onderhoud.

Groot zorgpunt: voorgenomen huur liberalisering in 2006; nu al zijn de huren 175-200 euro hoger dan elders vanwege bouwperiode. Steun wordt gevraagd aan GroenLinks voor actie tegen huurliberalisering. Op 27 november zal een petitie worden aangeboden aan de wethouder. Op 27 november landelijke manifestatie in de Beatrix zaal in Utrecht. Meer informatie: info@woonbond.nl.

Bewonerscie ’t Karrespoor
Zes jaar is actie gevoerd voor een behoorlijk onderhoud in de wijk. Daardoor ging het de laatste tijd wat beter. Als er nu bezuinigd gaat worden op het onderhoud zijn we terug bij af.

Oudheidskamer Vreeswijk
Er is geen geld voor school projecten in 2005
Potje van € 5.000,- voor bijzondere zaken wordt afgeschaft.
Het cultuurplatform in oprichting wordt opgeblazen.
Er gebeurt niks met de fort­wachterswoning ondanks de toezegging en bereidheid van de ohk.

Wil Winter herhaalt dat GroenLinks zal toetsen op de consequenties voor de mensen met de smalle beurs.

Ouderen en gehandicapten in de thuiszorg
Mensen hebben vanwege de eigen bijdrage uit geldgebrek al thuiszorg opgezegd. Met de komst van WMO zal het nog slechter worden. Die ontwikkelingen moet een halt worden toegeroepen.
De generatie die Nederland heeft opgebouwd moet uit de wind worden gehouden.

Wil Winter stelt dat niet elke oudere of gehandicapte armlastig is en dat generieke kortingen voor die groepen dus niet hoeven; wel de mensen met de kleine beurs ontzien daar gaat het om.

Jongerenraad
Jongeren hebben echt wel interesse in vrijwilligers activiteiten, maar wel in eigen kring.
Een dag voor de inspraakavond is aan de jongerenraad gevraagd ook in te spreken
Vooraf en bij de totstandkoming van Nieuwegein Kiest is aan de jongerenraad door B&W geen advies gevraagd.
Er wordt ten onrechte gekort op jongerenactiviteiten zoals sport.
Er is nog steeds een probleem met de website van de gemeente die de Jongerenraad niet wil linken

De GroenLinks fractie verwerkt verwerkt deze opmerkingen en aanbevelingen in de Algemene Beschouwingen op 11 november.