Deze week werd de programmabegroting voor 2011 behandeld. Voorafgaand hieraan waren er al verschillende bijeenkomsten geweest die ons als raadsleden hierop zouden voorbereiden. Echter, door het nog immer lopende raadsexperiment met de vergadervormen waren deze bijeenkomsten niet altijd succesvol en behulpzaam in het doorgronden en bediscussieren van de begroting. Deze voorbereidende vergaderingen droegen nagenoeg niet bij aan het voeren van een politieke discussie over de te maken keuzes. Dus alles werd bewaard tot in de begrotingsraad zelf.
Uitgerekend verscheen op dezelfde dag een artikel in het AD (katern Utrecht-Zuid) over hoe wij als politici elkaar de tent uit vechten. Dit naar aanleiding van het kort op elkaar volgen van een vertrekked PvdA-lid en een lid van Leefbaar Nieuwegein die beide een eigen fractie oprichtten. Nieuwegein heeft nu de twijfelachtige eer met 13 de meeste fracties in Nederland te hebben. Zou dit nu het Geheim van Nieuwegein zijn?!
Maar de buitensporige hoeveelheid fracties waren bij de Algemene Beschouwingen dan ook voelbaar, 12 fracties (1 fractie was ziek) deden er 9 uur over om een begroting te behandelen die amper verschilde met die van vorig jaar. De reacties varieerden van positief (de coalitie partijen) tot positief kritisch (partijen die graag tot de coalitie willen horen) tot ronduit negatief (groot deel van de oppositie). Alleen al het wollige taalgebruik en nietszeggende voornemens waren voldoende om een litanie te houden, zoals Trots op Nederland in zijn bijdrage liet zien.
Hoewel GroenLinks ook niet onverdeeld blij was met de begroting, hebben we toch ons best gedaan ook naar de positieve kanten te kijken. Dit waren uiteraard het streven om Fairtrade gemeente te worden en nu dus vooral te blijven maar ook het geld dat wordt vrijgemaakt voor het beter regelen van vervoer en opvang van zwerfdieren. Maar we zijn natuurlijk niet voor niets een oppositiepartij dus we hadden ook de nodige bedenkingen.
Maar een belangrijk kritiekpunt van GroenLinks gaat over de koppeling van de OZB aan de afvalstoffenheffing. De OZB wordt met bijna 10% verhoogd, maar dit wordt verhuld door te zeggen dat dit komt omdat de afvalstoffenheffing naar beneden gaat. De lasten blijven in theorie dus gelijk voor de gemiddelde burger. Dit betekent echter dat het goede afvalbeleid van het afgelopen jaar en het goede gedrag van de afvalscheidende burger minder loont dan verwacht. Wat eigenlijk nog opmerkelijker is, is dat deze maatregel in feite vooral de hogere inkomstengroepen, of in elk geval bezitters van huizen die veel waard zijn, nadelig treft.De OZB heeft met de waarde van je huis te maken, dus hoe meer je huis waard is, hoe meer je betaalt. Een principe dat GroenLinks toejuicht, maar de VVD normaal gesproken toch niet. En het is net deze VVD die deze constructie bedacht heeft. De afvalstoffenheffing heeft niks met inkomen of bezit te maken heeft, maar met de grootte van een huishouden. Dus een groot gezin in een huurhuis dat weinig waard is, komt er in deze constructie goed vanaf.Wij hebben de VVD hier dan ook hartelijk voor bedankt.
Onze blijdschap met de VVD verdween echter weer met hun voorstel tot het afschaffen van de hondenbelasting. Juist het komende jaar wordt er eindelijk geinvesteerd in betere voorzieningen voor hond en baas en juist dan hoeven de hondenbezitters niet meer te betalen. Het ingediende amendement van GroenLinks om dit te voorkomen en van de hondenbelasting een doelbelasting te maken haalde het niet. Dat is jammer, want met dit geld hadden er nog meer goede dingen voor hond en baas gedaan kunnen worden en zou het eindelijk een eerlijke constructie worden waarbij de hondenbezitter betaalt voor wat hij krijgt, ipv dat de hondenbelasting naar de algemene pot gaat. Voor de duidelijkheid: de gemeente inde op jaarbasis 3 ton van de hondenbezitters terwijl er komend jaar maar ruim 1 ton aan hondenbeleid besteed wordt (en de voorafgaande jaren nog minder). Een eerlijkere verdeling was absoluut nodig, maar afschaffen ging GroenLinks toch net weer te ver.
Het indienen van de moties en amendement gebeurde aan het eind van de vergadering toen woensdag inmiddels donderdag was geworden en de raad 'lang zal ze leven' zong voor onze inmiddels jarige fractievoorzitter! Wat een manier om je verjaardag te beginnen. Ik had nog hoop dat de raad bij wijze van verjaardagscadeau ons een aantal moties cadeau zouden doen, maar dat was helaas niet het geval en werd nagenoeg alles weggestemd. Zo wilden we graag dat vervoer en opvang van zwerfdieren voor 1 februari geregeld zou worden (de gemeente doet er al jaren over om dit fatsoenlijk te regelen) en dat de vacaturestop voor een medewerker Milieu opgeheven zou worden zodat er eindelijk eens echt werk gemaakt kan worden van duurzaam inkopen. Deze motie haalde het niet, maar een 2e uitgekledere reservemotie die we met een vooruitziende blik hadden gemaakt, haalde het wel. In deze motie wordt het college opgedragen in het eerste kwartaal van 2011 met een gedegen plan van aanpak te komen om in 2015 100% duurzaam in te kopen. Zoals landelijk is afgesproken. Deze motie werd unaniem aanvaard!
Ook kregen we de toezegging dat we nog dit jaar eindelijk een reactie van het college krijgen op het door ons ingediende initiatiefvoorstel Verkeersveiligheid rondom Scholen dat we precies een jaar(!) geleden indienden. Eigenlijk wel triest dat we daar blij mee waren. Maar het college maakt het nog bonter door 2 voorstellen van de PvdA die al meer dan een jaar geleden zijn ingediend, nog steeds niet behandeld te hebben. Hier zou toch ook een termijn voor vastgesteld moeten worden.
Tussen de moties over de begroting, een pak amendementen van Leefbaar Nieuwegein om vooral veel budget voor de raad vrij te maken (allemaal weggestemd), zat ook een motie over een onderwerp dat de gemoederen van de Nieuwegeinse politiek en inwoners al tijdenlang bezighoudt: de enige coffeeshop die Nieuwegein rijk is en het gedoogbeleid. Hoewel de motie zelf niet heel veel omhanden had (een verzoek tot onderzoek naar de mogelijkheid om de coffeeshop te verplaatsen naar een niet-woongebied) waren het met name de overwegingen om tot deze motie te komen die tot veel discussie leiden. Kernpunt hiervan was de vraag of de overlast in Fokkesteeg, veroorzaakt door met name een harde kern van criminele jongeren, nu wel direct met de coffeeshop te maken heeft. De burgemeester, als portefeuillehouder, gaf aan dat uit verschillende onderzoeken en overleggen met betrokkenen blijkt dat dit niet het geval is en dat het verplaatsen of sluiten van de coffeeshop absoluut geen garantie geeft dat de overlast dan tot het verleden behoort. Het CDA en een groot deel van de oppositie was het daar echter niet mee eens. Het bleef echter onduidelijk waar ze dit precies op baseerden. De motie haalde het uiteindelijk waarbij het opviel dat dit de enige motie was waarover de coalitiepartijen niet eensgezind stemden.
Met het aannemen van deze motie werd het al eerder voorgenomen besluit om opnieuw te kijken naar de wenselijkheid van een coffeeshop in Nieuwegein nog eens bevestigd. GroenLinks blijft voorstander van de 1-optie (dat er dus 1 coffeeshop in Nieuwegein gedoogd wordt) en vindt het onverstandig om een coffeeshop naar bijvoorbeeld een industrieterrein te verplaatsen. Het onttrekt zich dan helemaal aan het zicht, waardoor het risico op misstanden alleen maar groter wordt. We zijn er echter uiteraard wel voor dat er flink wordt opgetreden tegen de overlastverzakers in Fokkesteeg. Maar zolang niet aangetoond wordt dat deze overlast direct met de coffeeshop te maken heeft, is het wat ons betreft niet heel zinvol onze energie te steken in het sluiten of verplaatsen van de coffeeshop. Die energie (en tijd en geld) kan dan beter in het aanpakken van die harde kern gestopt worden zodat Fokkesteeg wat leefbaarder wordt.
Al met al weer een interessante raadsvergadering waar de hete hangijzers weer eens opnieuw bediscussieerd werden. Ook al hadden deze soms weinig met de programmabegroting te maken. Maar het gebrek aan duidelijke keuzes in de begroting en het voortzetten van een reeds ingezette lijn gaf eigenlijk ook weinig aanleiding tot pittige discussies. De op stapelstaande bezuinigingen waren nagenoeg nog niet verwerkt in deze begroting en de discussie hierover zal pas plaatsvinden bij de kadernota en/of de eerste begrotingswijziging begin 2011.