2002 was politiek gezien een hectisch jaar.
Tot mei bestond de fractie uit Corrie van Rooijen (voorzitter), Dick Carton en Manuel Sewgobind. Wil Winter en Bert Eggink ondersteunden de fractie als commissielid.
Na de verkiezingen werd de fractie gevormd door Wil Winter (voorzitter), Manuel Sewgobind en Bert Eggink met Dick Carton als commissielid.
2002 was politiek gezien een hectisch jaar, niet alleen door de gemeenteraadverkiezingen maar ook door de start van het duale gemeentebestuur.
De onwil van het vorige college om naar de bevolking te luisteren was van overheersende invloed op de verkiezingsuitslag. Het gevolg hiervan was de opkomst van een partij Leefbaar Nieuwegein als nieuwe partij, met een aantal van zeven zetels. GroenLinks wist zich te handhaven met het behoud van haar drie zetels. De voormalige collegepartijen VVD en PvdA leden een dramatisch verlies.
Het logische gevolg was dat Leefbaar Nieuwegein, nu de grootste partij, de collegeonderhandelingen startte met de voormalige oppositiepartijen CDA, GroenLinks en SGP-ChristenUnie. Het resultaat was een coalitie waar, op verzoek van Leefbaar Nieuwegein, ook de VVD aan toetrad. Deze partijen ontwikkelden een gezamenlijk programma dat, op enkele vrije kwesties na, tot een akkoord leidde.
De besprekingen mondden uit in een nieuw vijfkoppig college, waaraan namens GroenLinks, Corrie van Rooijen als wethouder ging deelnemen. Zij kreeg een portefeuille te beheren bestaande uit een aantal voor GroenLinks interessante onderdelen als Stadsbeheer, Afval, Wijkgericht Samenwerken, Milieu, Cultuur (musea, monumentenzorg, kunst in de openbare ruimte), Communicatie, Onderzoek en Monitoring.
Op basis van het partijenakkoord werd door het college een collegeprogramma opgesteld dat in oktober gereed was. Dit maakt een strategische discussie met de burgers noodzakelijk in verband met het kiezen van prioriteiten.
Intussen werd ook begonnen met het bijstellen van de binnenstadplannen van het vorige college. Al gauw bleek dat men hierbij onverantwoord, d.w.z. zonder bijbehorende calculaties, te werk was gegaan.
Ter voorbereiding van de algemene beschouwingen organiseerde de afdeling een hearing waar maatschappelijke organisaties voor werden uitgenodigd. Bij de algemene beschouwingen stelde GroenLinks onder andere de tekortschietende klantgerichtheid van de gemeente aan de orde. Concreet werden een aantal amendementen en moties met wisselende meerderheden binnengehaald: beperking van de verhoging van rioolrechten, noodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers, een jongerenadviesraad, een verkeersmilieukaart, participatie aan het jaar van de gehandicapten, de brede school.
In het najaar werd door de fractie ook een tweetal werkbezoeken afgelegd.
Op verzoek aan de Driftenbuurt van Batau Zuid en aan een voorziening voor beschermd wonen in Galecop.
Tenslotte werd een begin gemaakt met de vertaling van het verkiezingsprogramma naar een politiek actieprogramma gericht op de raad en bedoeld voor activiteiten met de bevolking van Nieuwegein.