Hoewel 2003 politiek weer een hectisch jaar was, werd niettemin toch verder werd gewerkt aan de effectuering van het collegeprogramma. Als coalitiefractie met een wethouder in het college van burgemeester en wethouders is de fractie beperkt in de mogelijkheden om politiek te handelen. Daartegenover staat het feit dat de invloed op het beleid groter is dan als partij in de oppositie.
Toen de raad het vertrouwen in wethouder Verbeek van Leefbaar Nieuwegein wegens gebleken incompetentie opzegde, leidde dit in februari tot haar vertrek. Wat volgde was een voortslepend onderhandelingsproces met haar partij, Leefbaar Nieuwegein, over de invulling van de opengevallen wethouderspost. Uiteindelijk werd besloten tot het niet invullen van de wethoudersvacature en om met een college van vier wethouders verder te gaan. Voor onze wethouder, Corrie van Rooijen, betekende dit een aantal wijzigingen in haar portefeuille. Zij kreeg sport erbij, onderzoek en communicatie gingen eruit. Het gevolg voor Leefbaar Nieuwegein was dat de fractie uiteenviel. Er ontstond een nieuwe partij, Onze Nieuwegeinse Samenleving, met vier zetels. Een fractielid ging naar de VVD, Leefbaar Nieuwegein bleef over met twee zetels
Er werd verdergewerkt aan de invoering en vormgeving van een duaal bestuur: de raad als vaststeller van de kaders en het college van B&W als uitvoerder. Zo werd in 2003 voor de eerste keer onder verantwoordelijkheid van de raad een programmabegroting gerealiseerd en wordt in 2004 een begin gemaakt met financiële en inhoudelijke ondersteuning van de fracties.
Een ander voorbeeld van duaal handelen was de bijeenkomst over de op te stellen verordeningen voor de invoering van de Wet Werk en Bijstand. Deze bijeenkomst werd in november door GroenLinks en de PGN werd georganiseerd. Ook nam de fractie actief deel aan de raadswerkgroep Week van de Vooruitgang, die in september tal van activiteiten ontplooide rondom duurzaamheid, veilig verkeer en openbaarvervoer.
Ook in 2003 vroegen de ontwikkelingen rond de plannen met de nieuwe binnenstad weer veel aandacht. Het oplopend tekort werd bevroren op 45 miljoen en er werden enkele stappen verder gezet op weg naar concretisering. Guur economisch weer, met name op het gebied van investeringen in kantorenpanden, speelde wel parten.
Fouten gemaakt bij de herinrichting van de stad met verkeersdrempels, kwamen aan het licht in een onderzoek door een extern bureau. Deze constatering deed veel stof opwaaien onder de bevolking. Een gevolg van de hernieuwde discussie over het verkeersbeleid leidde tot verdriet van GroenLinks tot het opnieuw instellen van Parkhout als wijkontsluitingsweg met een maximumsnelheid van 50 km per uur.
De plannen voor het invoeren van betaald parkeren in de binnenstad en de schil eromheen was een andere oorzaak voor activering van de bewoners. Een zorgvuldig uitgevoerde inspraakprocedure voorkwam veel ergernis.
De fractie heeft een heel jaar lang actie moeten ondernemen om de reeds in het sociaal akkoord najaar 2002 afgesproken eenmalige uitkering aan de langdurige minima te laten uitvoeren en op peil te houden.
Eerst wilde het college helemaal geen uitkering geven. Een amendement van de raad legde vast dat er wel een eenmalige uitkering zou worden verstrekt. Vervolgens bleek het voornemen te bestaan om maar een kwart van het adviesbedrag uit te keren. In december nam de raad tenslotte opnieuw een amendement aan om de uitkering te verhogen.
Ook de herinrichtingsplannen van het gebied Lekboulevard en Hoog Zandveld vroegen uitvoerige aandacht, met name op het gebied van het veilig stellen van sociale woningbouw en het groen. De ouderen-zorgzone die daar als onderdeel van is gepland, is een goed initiatief.
Het voornemen van het Rijk om uitgeprocedeerde asielzoekers desnoods door de gemeente op straat te laten zetten, zorgde voor veel commotie. De gemeente heeft via de stichting Opvang Uitgeprocedeerden een kleinschalige noodopvang gerealiseerd. Dit was mogelijk door een in 2002 aangenomen amendement van GroenLinks. Toch wilde het College zich, toen wij daarom vroegen, niet scharen achter de burgemeesters en wethouders van steden die hadden aangekondigd om niet te zullen uitzetten.
2003 Was ook het jaar waarin het schemerige beleid m.b.t. soft drugs mede door het optreden van GroenLinks, werd doorbroken. De raad nam een amendement aan voor het toestaan van een coffeeshop. Later in het jaar volgde het collegevoorstel met de vestigingsvoorwaarden.Het toen genomen besluit maakt het mogelijk de illegaliteit aan te pakken en controle uit te oefenen.
Ter voorbereiding van de algemene beschouwingen, werd een hearing voor maatschappelijke organisaties georganiseerd.
Bij de algemene beschouwingen stelde GroenLinks onder andere de financiële situatie van de gemeente aan de orde. Onder het motto: "Kiezen en delen" nam de fractie een voorschot op de strategische discussie "Nieuwegein Kiest" die voor 2004 gepland staat. Naar mening van GroenLinks moet niet alleen gekozen worden maar ook eerlijk gedeeld, ook binnen de gemeente organisatie zelf.
De fractie bestaat uit Wil Winter (voorzitter), Manuel Sewgobind (plaatsvervangend voorzitter), Bert Eggink (secretaris & penningmeester) en Dick Carton (commissielid niet raadslid).