Ze ontvangt ons in een sfeervolle huiskamer en begint meteen te vertellen over de omschakeling op fairtrade koffie en thee op het kantoor van Stichting Natuurkampeerterreinen waarvan zij directeur is en over haar betrokkenheid bij de Stichting Fairtrade Nieuwegein. Haar voornaamste beweegreden om lid te worden van GroenLinks ligt in het belang dat zij hecht aan natuur en groen in het algemeen en het steeds verder oprukkende asfalt, getuige een foto van de A2 in de Volkskrant van die dag.

Ze heeft zich met name opgewonden over het wijkje ten westen van Cityplaza dat, volgens een bord van de gemeente moest worden afgebroken ten behoeve van tijdelijke parkeervoorzieningen. Daarover heeft ze ook een brief aan de gemeente gestuurd, maar ja het kwaad was al geschied. Het debat over de politiemissie naar Uruzgan heeft ze met interesse gevolgd en ze vindt dat Jolande Sap het buitengewoon goed heeft gedaan, gegeven het feit dat dit een programmapunt van GroenLinks was om de rechtsbescherming van vooral vrouwen ter plekke te versterken.


Oorspronkelijk komt Marieken uit een CDA nest in Twente en zij woont nu al een kleine 30 jaar in Nieuwegein.
Lange tijd heeft zij een weefschool gehad onder andere aan de Tooroplaan, boven het Kunstenaarscentrum Nieuwegein en in de locatie Prins Hendrik van de Kom. Van heinde en verre kwamen daar cursisten op af. Ook was zij betrokken bij de uitgave van een textielkunsttijdschrift en organiseerde zij tentoonstellingen in samenwerking met het Textielmuseum in Tilburg.


Marieken werkt nu geruime tijd voor de Stichting Natuurkampeerterreinen en sinds 4 jaar als directeur. Hierin is alles groen wat de klok slaat. Enthousiast vertelt Marieken over het steeds groener maken van de natuurkampeerterreinen en hoe die elkaar ook aansteken wat dat betreft. Ze wijst op de Green Key, het groenkeurmerk voor verblijfsaccommodaties. Elk terrein spant zich in voor groene stroom,  gescheiden afval en waterbesparende technieken.


Er bestaat zelfs een natuurkampeerterreinenfiets. Deze wordt in Amsterdam geassembleerd uit in Turkije ge-maakte onderdelen. Binnenkort neemt zij met haar man op zo’n fiets deel aan een sponsorfietstocht ten behoeve van het Rode Kruis. Je moet dan binnen 6 uur 70 km fietsen. We komen zo ook op de Stichting Fiets die zich gespecialiseerd heeft in antwoorden hoe je in een specifieke 3e wereld plek, bijvoorbeeld Rundu de partnerstad van Nieuwegein in Namibië, geld kunt verdienen met een fiets en ook op Fairtrade in Nieuwegein en Fairtrade productie bevorderen in Rundu. Over die vragen is er op 13 september een politiek Café met Jan Pronk erbij, noteer die datum!!


Vorig jaar was er voor Nieuwegeinse ondernemers een Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) ontbijt in het gemeentehuis, georganiseerd door het Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking (COS). Maar toen de discussie op gang kwam en er vragen aan de gemeente werden gesteld bleek er geen enkele vertegenwoordiging van de gemeente aanwezig te zijn. Even tussendoor voor de goede orde, toen GroenLinks later wilde weten wat de gemeente precies had gedaan aan MVO in 2010, kwam er als antwoord dat de gemeente het MVO ontbijt had georganiseerd.


Het COS ondersteunt ook de natuurkampeerterreinen met duurzame onderneming worden.
In de branche organisatie RECRON is van aandacht voor duurzaam nog niet zoveel terug te vinden. Maar als het aan Marieken ligt gaat dat drastisch veranderen met ook aandacht voor de competenties die je nodig hebt voor duurzaam ondernemen in de recreatie business. Een laatste voorbeeld is Mariekens betrokkenheid bij het ontwikkelen van duurzame trekkershutten. Conclusie alweer een GroenLinks lid met groene handen!

Door Dick Carton en Bert Eggink