Duurzaamheid: het is een steeds meer ingeburgerd begrip. Hoe gaan we om met de leefomgeving in Nieuwegein en hoe bereiden we ons voor op klimaatverandering: het groen, de huizen, de wegen, de tuinen en de infrastructuur, zodat de volgende generatie ook goed kan wonen in Nieuwegein? GroenLinks en D66 organiseerden op 27 september jl. met vijf organisaties een thema-avond over dit onderwerp. Gastheer was het KWR Watercycle Research Instituut dat kortgeleden een geheel duurzaam gebouw met daaromheen een watervriendelijke tuin, opende. Vijf organisaties, vijf perspectieven en nog veel meer concrete mogelijkheden om Nieuwegein duurzamer te maken. Conclusie: er zijn diverse duurzame initiatieven in Nieuwegein, maar de verbinding tussen die initiatieven kan steviger, en er is veel werk aan de winkel.
GroenLinks en D66 organiseerden deze thema-avond voor iedereen geïnteresseerd in een bestendige toekomst van Nieuwegein. Netwerkorganisatie Samen Duurzaam Nieuwegein liet zien dat schijn soms bedriegt door verschillende concrete voorbeelden: het is beter je auto door de wasstraat te halen dan deze thuis, op straat te wassen waar alle roetstofjes in het grondwater komen.
HEVO, vastgoedspecialist en adviseur in huisvestingsvraagstukken, adviseerde KWR hoe ze hun gebouw zo duurzaam mogelijk konden maken: door gebruik van een zonneboiler, ledverlichting, warmte-koudeopslag, zonnepanelen is het energieverbruik met 60% verminderd. HEVO liet aan de hand van voorbeelden uit andere steden zien hoe je de hele leefomgeving in de stad duurzaam kunt inrichten door duurzame initiatieven aan elkaar te verbinden. ‘Koppelen is Kassa’: Prof. Kees van Leeuwen, hoofonderzoeker bij KWR, ging hierop verder op door en liet zien hoe je de stad kunt inrichten op een teveel of juist een tekort aan water. Hij benadrukte daarbij het belang van goed bestuur, good governance’, dat ook een samenhangende visie op duurzaamheid heeft.
De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) bevestigde het belang hiervan en liet zien dat lokaal lopende programma’s zoals ‘Betere Buurten’ hier goed op kunnen inspelen. In dit programma gaan bewoners, woningcorporaties, wijkplatforms en de gemeente (rond Sluyterslaan, de Rijtuigenbuurt en Merwestein) met elkaar plannen maken om de woonomgeving te verbeteren. Als een wijk kwetsbaar is voor wateroverlast, dan kunnen er bijvoorbeeld watergoten of wadi’s worden gemaakt om het water op te vangen. Maar ook bewoners met tuinen informeren wat ze hier zelf in zouden kunnen doen door bijvoorbeeld minder tegels in hun tuinen te gebruiken.
De uitsmijter van de avond werd gegeven door LomboXnet,koploper in Utrecht maar ook in Europa. Zij ontwikkelden de eerste zongestuurde bidirectionele laadpaal die kan laden èn ontladen. Een prachtig initiatief waarin initiatiefnemers, inwoners, bedrijven, gemeente en provincie samenwerken. Conclusie van de avond: er is nog heel veel mogelijk om Nieuwegein duurzamer te maken. Daarvoor is het nodig dat bewonersinitiatieven, gemeente, politiek en bedrijven samen werken en weten wat ze willen. Het is de bedoeling dat de komende maande een routekaart wordt gemaakt naar ‘Nieuwegein Klimaatneutraal 2040’, de thema-avond heeft hiervoor veel goede ideeën gegeven.