Op 28 september vond een raadsvergadering plaats.

Aanwezig waren 32 van de 33 leden.

Bij een stemming over een amendement op de verordening Wet Maatschappelijke Ondersteuning staakten de stemmen met 16 voor en 16 tegen.

Burgemeester Cor de Vos stelde als voorzitter van de raad vast dat het betreffende agendapunt verdaagd moest worden naar een volgende raadsvergadering, enkele weken later. Dit staat in de gemeentewet artikel 32 lid 4.
Een volgende raadsvergadering dient te worden aangekondigd zoals omschreven in arti-kel 19 van de gemeentewet zodat elke burger kennis kan nemen van de agenda en voor-liggende stukken en desgewenst de beraadslagingen kan bijwonen.
Maar wat gebeurde er:
Op vrijdag 29 september werd de raadsvergadering van 28 september voortgezet en de agenda verder afgewerkt, echter met dien verstande, dat het verdaagde punt opnieuw werd opgevoerd op de agenda in strijd met de mededeling van de voorzitter de avond daarvoor. De raad ging daarmee in meerderheid akkoord.
Door deze handelwijze, in strijd met artikel 32 en 19 van de gemeentewet, waren burgers , die donderdagavond op de publieke tribune aanwezig waren, niet bekend met het opnieuw beraadslagen over deze voorliggende WMOverordening.
Na de openbare mededeling in de raad door de voorzitter op grond van artikel 32 op donderdagavond, had vrijdag het betreffende WMO punt niet opnieuw behandeld mogen worden.
Nieuwegeinse burgers dienen alsnog de gelegenheid te krijgen de beraadslagingen over de betreffende WMO agendapunten bij te wonen en het genomen besluit ,op vrijdagavond, dient daarom te worden voorgedragen voor vernietiging door de kroon.

Meer informatie over dit bericht

Manuel Sewgobind
Fractievoorzitter GroenLinks
T werk 030 2974377
T thuis 030 6022375

Gemeentewet
Artikel 32

  1. De overige stemmingen geschieden bij hoofdelijke oproeping, indien de voorzitter of een van de leden dat verlangt. In dat geval geschieden zij mondeling.
  2. Bij hoofdelijke oproeping is ieder ter vergadering aanwezig lid dat zich niet van deelneming aan de stemming moet ont-houden verplicht zijn stem voor of tegen uit te brengen.
  3. Indien over een voorstel geen stemming wordt gevraagd, is het aangenomen.
  4. Tenzij de vergadering voltallig is, wordt bij staking van stemmen het nemen van een beslissing uitgesteld tot een volgende vergadering, waarin de beraadslagingen kunnen worden heropend.
  5. Indien de stemmen staken in een voltallige vergadering of in een ingevolge het vierde lid opnieuw belegde vergadering, is het voorstel niet aangenomen.
  6. Onder een voltallige vergadering wordt verstaan een vergadering waarin alle leden waaruit de raad bestaat, voor zover zij zich niet van deelneming aan de stemming moesten onthouden, een stem hebben uitgebracht.

Artikel 19

  1. De burgemeester roept de leden schriftelijk tot de vergadering op.
  2. Tegelijkertijd met de oproeping brengt de burgemeester dag, tijdstip en plaats van de vergadering ter openbare kennis. De agenda en de daarbij behorende voorstellen met uitzondering van de in artikel 25, tweede lid, bedoelde stukken worden tegelijkertijd met de oproeping en op een bij de openbare kennisgeving aan te geven wijze ter inzage gelegd.

Fractiesecretariaat
Bert Eggink
Jacob van lennephove 13
3438 PB Nieuwegein
tel 030 6022812 / 06 120 42 174
nieuwegein@groenlinks.nl
www.groenlinksnieuwegein.nl