In de raadsvergadering van 31 maart is het schetsontwerp ’Lekstroom Werkt 2020’ unaniem aangenomen. GroenLinks ziet de noodzaak van een andere kijk op betaald en onbetaald werk. De uitgaven van de WIL stijgen nog steeds en voorlopig is de groei van het aantal werkelozen nog niet in zicht. Er zal in de toekomst sprake zijn van een groot tekort aan betaald werk. De landelijke wet-en regelgeving is erg bepalend in het vormgeven van de mogelijkheden voor betaald werk, beschutte werkplaatsen en de status van onbetaald werk.

Wij hebben de wethouder verzocht om zich ook op landelijk niveau in te spannen voor de volgende zaken: het voorkomen dat mensen die geen betaald werk kunnen krijgen en vrijwilligerswerk doen onder de armoedegrens komen of blijven;  voorkomen dat er een schaduwmarkt ontstaat met gratis werknemers;  verken mogelijkheden voor een basisuitkering die voldoende bestaanszekerheid biedt en verken mogelijkheid om te komen tot het aantal arbeidsuren per dag te verminderen. Behalve dat hierdoor extra banen worden gecreëerd maakt dit ook mogelijk dat meer mensen naast hun werk mantelzorg kunnen verlenen en ook mensen met een betaalde baan in de gelegenheid zijn om vrijwilligerswerk kunnen doen.

Er zijn werkgevers die mensen met een beperking een reguliere arbeidsplaats in hun bedrijf bieden, maar er zijn nog veel meer bedrijven nodig die dit doen. Met het afbouwen van de WSW is de kans groot dat er mensen met een arbeidsbeperking buiten de boot vallen. Dit willen we niet. Het aantal beschutte werkplekken in de regio is zeer beperkt en zal bij lange na niet voorzien in de behoefte. GroenLinks vindt het dan ook van belang dat de gemeente het gesprek blijft zoeken met bedrijven om dit mogelijk te maken.

Het schetsontwerp ’Lekstroom Werkt 2020’ is het uitgangspunt voor het beleid gericht op de ondersteuning van inwoners en organisaties bij onbetaald werk. Via een amendement heeft de raad daaraan toegevoegd dat betaald werk het hoogste goed blijft en dat bij de uitwerking en voorlegging van voorstellen gericht op wijziging van beleid een uitwerking wordt gemaakt hoe de invulling naar het krijgen van betaald werk vorm gegeven wordt binnen het Schetsontwerp ‘Lekstroom Werkt 2020’, met gebruikmaking van de geldende wettelijke mogelijkheden daartoe. 

De raad heeft een zienswijze kenbaar gemaakt op de kaderbrief 2017 van PAUW Bedrijven. Een door het CDA, GroenLinks en Partij van de Arbeid ingediende motie is aangenomen. De motie draagt het College op om voordat er onomkeerbare besluiten zijn genomen over de toekomst van Pauw Bedrijven, de raad te informeren en consulteren over de borging van de kennis en expertise van Pauw Bedrijven met betrekking tot de arbeidsmarkttoeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De raad heeft besloten om de aanbevelingen van de rekenkamercommissie over Participatiebeleid in Nieuwegein over te nemen. Daarbij is een motie van GroenLinks en D66 om het college op te dragen om bij belangrijke ontwikkel- en besluitvormingsprocessen aan het begin van het proces aan te geven op welke wijze participatie en communicatie vorm gegeven wordt, verworpen.

Toekomstvisie Nieuwegein naar 2025

GroenLinks heeft ingestemd met de Toekomstvisie Nieuwegein naar 2025. Door het unaniem vaststellen van de toekomstvisie heeft de raad de speerpunten “Verbonden met de stad, verbonden met elkaar”, “Fijn en groen wonen rondom een levendig centrum”, “Een toekomstbestendige stad voor jong en oud” inclusief de thema’s duurzaamheid en diversiteit, en “Een bedrijvige stad in een sterke regio” omarmd.