Burgemeester de Vos was in het buitenland, dus leidde Wil Winter die avond als vice-voorzitter de raad.
Op de agenda stonden een aantal zaken van belang waaronder:
Evaluatie van het duaal functioneren van de raad en
Bestuur Regio Utrecht
Besloten werd tot upgrading van het aanbiedstation.
Kerkelijk Centrum de Rank kan verhuizen naar een andere plek in Hoog-Zandveld waarmee een begin kan gemaakt worden met de plannen met de Lekboulevard-Hoog Zandveld, onder andere een woon-zorgzone voor ouderen.
Ook het Bestuur Regio Utrecht kwam aan de orde.
GroenLinks wil daarin een veel grotere transparantie; het is nu een schimmig orgaan dat toch belangrijke beslissingen neemt over woonprojecten, vervoer en wegen.
* de voordelen/winst zijn niet direct zichtbaar voor de burgers
* over het democratisch gehalte zijn wij lang nog niet uitgepraat
* het aantal deelnemers (gemeenten) aan het BRU is teruggelopen,
maar het Dagelijks Bestuur is naar verhouding niet verkleind.
Evenwel: wij hebben te maken met een wettelijke verplichting (in het kader van het Grote Steden Beleid). Uiteindelijk hebben wij ingestemd met het voorstel, omdat het college beterschap heeft
beloofd:
* de burger zal meer worden betrokken
* het BRU zal een meer open organisatie moeten worden
* de terugkoppeling naar de raad wordt verbeterd
* bij grote thema's zal de raad vooraf worden geconsulteerd
Dat het college aan het karakter van het BRU wil gaan sleutelen, zien wij als winst.
Belangrijkste agendapunt was een evaluatie van het duaal functioneren van de raad.
In dit nog nieuwe systeem staat de raad los van het College van B&W en dient kaders te stellen; het college dient uit te voeren.
Tot nu toe is de raad nog teveel volgend aan het college en te weinig kaderstellend. Toch mag ook het detail niet uit het oog worden verloren, want waarom belt een inwoner met een raadslid?Juist heel vaak om een loszittende stoeptegel en niet vanwege een grote lijn.
Een kleine ad hoc commissie uit de raad (waar Wil Winter deel van heeft uitgemaakt), heeft de evaluatie geanalyseerd en enkele aanpassingen voorgesteld.
De raad was zeer positief over het werk van de commissie.
Desgevraagd werd GL meegedeeld dat het voorstel om 1 of 2 raadsvergaderingen op locatie te houden, niet betekent dat de raad extra gaat vergaderen (de vergaderdruk zal niet toenemen). Met vergaderingen in een wijk zijn wij het volkomen eens.
Er moet worden gekeken naar het kostenplaatje als de voorzitter van de raad een externe wordt. Goedkoper is een voorzitter uit de raad zelf.
Gl vindt dat er duidelijkheid moet komen over een belangrijk aspect: als wij spreken over een kaderstellende rol van de raad, bedoelen wij hiermee een kaderopstellende, of een kadervaststellende rol, of beide ?
Ingenomen zijn wij met de door de ad hoc commissie voorgestelde aanscherping voor wat betreft het functioneren van commissies: werken met alternatieven, komen tot uniforme procedures.
De commissie vindt verder (wij ook), dat een raadsvergadering ook problemen van wijken moet agenderen.
Een andere opmerking van GL was aanleiding tot discussie:
moet in commissies en in de raad uitsluitend op hoofdlijnen worden gedebatteerd, of kunnen wij het hebben over bijv. stoeptegels ?
Wij hebben aangehaald dat lokale politiek niet hetzelfde is landelijke politiek, waar de grote lijnen overheersen. Raadsleden hebben veelal direct te maken met burgers, met details dus, zij worden vaak geconfronteerd met wensen van burgers. De conclusie is dan: op hoofdlijnen waar mogelijk, op details waar nodig. GL vindt dat je hierdoor de afstand tussen burger en politiek kort houdt (wij willen de ruimte houden om van micro-denken naar macro-denken te gaan: van kleine dingen naar grote).
De evaluatie is geen sluitstuk. Wij zullen opgedane ervaringen verder gebruiken om het dualisme nader in te vullen.
Afgesproken is onder meer om de komende tijd te experimenteren met een meer systematische manier van vergaderen in de commissies via de BOB methode, nee niet een ik rij BOB, maar Beeldvorming, Oordeelsvorming, Besluitvorming; ook zal worden gekeken naar een voorzitter van de raad uit eigen gelederen.