Met de invoering van de Participatiewet kunnen mensen niet meer in de sociale werkvoorziening instromen. Het idee van de wet is dat zo veel mogelijk mensen bij reguliere werkgevers aan de slag gaan. Hierdoor staat de toekomst van de Pauw bedrijven op het spel. 
GroenLinks breekt zich het hoofd, net als veel andere partijen, hoe er juist voor mensen met een beperking, goede arbeidsmogelijkheden en beschutte werkplekken gewaarborgd blijven. Ons uitgangspunt is en blijft dat we als gemeente verantwoordelijk zijn om hiervoor te zorgen.

 

Gemeenten zijn sinds de invoering van de Participatiewet verantwoordelijk voor het instellen van beschut werk. Dit is werk voor mensen die door hun beperking zoveel begeleiding en aanpassing nodig hebben dat van een werkgever niet mag worden verwacht dat hij deze mensen in dienst neemt.
In februari 2017 moet de Nieuwegeinse gemeenteraad een besluit nemen over de toekomstige uitvoering van de WSW.
Een belangrijke uitvoerder in het aanbieden van arbeidsmogelijkheden en het begeleiden van mensen naar een arbeidssituatie zijn de Pauwbedrijven.  In regionaal verband is Nieuwegein mede-opdrachtgever van de Pauwbedrijven. Als gevolg van gewijzigde landelijke wetgeving, komt er minder geld beschikbaar voor de uitvoering van de WSW.

Het is zaak voor de gemeente Nieuwegein om de meest gewenste constructie te vinden om desondanks zoveel mogelijk mensen een beschutte werkplek te bieden.
Vooralsnog heeft GroenLinks meer vragen dan antwoorden en we oriënteren ons breed op deze problematiek, samen met GroenLinks fracties in de andere gemeenten om in februari met een afgewogen, verantwoord standpunt te kunnen komen. 
Belangrijk vinden we in ieder geval het volgende:

  • Er zijn nu en in de toekomst altijd mensen voor wie regulier werk niet haalbaar is en voor wie extra aandacht nodig is om werk te vinden en te behouden. We zijn als gemeente verantwoordelijk voor een goede oplossing.
  • De mensen die deze aandacht en zorg nodig hebben bij het vinden en behouden van een arbeidsplaats hebben recht op een stabiele en zekere situatie. 
  • Hiervoor is een divers en constant aanbod van werk nodig  waaronder beschutte werkplekken voor een selecte groep. Vervolgens dienen we te bekijken hoe dit het beste georganiseerd kan worden en met welke aanbieders.