De ramp in Volendam heeft eenieder geschokt. Zo ook de fractie van GroenLinks. Ook wij hopen dat iets dergelijks nooit meer voorkomt. Wij voelen het als onze plicht om in ieder geval voor wat betreft Nieuwegein alles in het werk te stellen om, mocht er zich een noodsituatie voordoen, het aantal slachtoffers tot een minimum te beperken.

Op 8 januari jl. heeft de GroenLinks fractie de volgende brief gestuurd aan het college van B&W:

De ramp in Volendam heeft eenieder geschokt. Zo ook de fractie van GroenLinks. Ook wij hopen dat iets dergelijks nooit meer voorkomt. Wij voelen het als onze plicht om in ieder geval voor wat betreft Nieuwegein alles in het werk te stellen om, mocht er zich een noodsituatie voordoen, het aantal slachtoffers tot een minimum te beperken.
We zijn ervan overtuigd dat dit bij u niet anders is. Daarom willen we u de volgende vragen en aanbevelingen voor leggen.

Het is gebleken dat er in het hele land niet altijd de ernst wordt ingezien van de door onder andere de brandweer opgelegde veiligheidsvoorschriften. Ons is gebleken dat ook in Nieuwegein de veiligheidsmedewerkers van de brandweer op een wereld van onbegrip stuiten als zij betrokkenen wijzen op onveilige situaties. Men vindt het een beperking van hun (bedrijfs)ruimten om nooddeuren te moeten vrijhouden. Het komt zelfs voor dat brandweerlieden agressief worden bejegend wanneer zij naleving willen controleren.

Het lijkt ons nuttig als juist nu via een brief gewezen wordt op de noodzaak tot naleving van de wettelijke eisen, eventueel gevolgd door een voorlichtingsbijeenkomst.

  1. Bent u voornemens alle instellingen, organisaties en bedrijven te wijzen op hun wettelijke verantwoordelijkheid ten aanzien van correct naleven van de veiligheidsmaatregelen zoals reeds hierboven is aangegeven?
    Uit onderzoek van regionale kranten is gebleken dat het slecht is gesteld met de brandveiligheid in met name horecagelegenheden. Bent u met ons van mening dat het nodig is om de inspecties op de veiligheid te intensiveren?
  2. Is er voldoende expertise en menskracht aanwezig om juist de belangrijke preventieve en controlerende taak uit te voeren c.q. uit te breiden?
  3. Het blijkt dat een groot aantal mensen niet weet wat te doen ingeval van brand en andere calamiteiten. Het regelmatig houden van "realiteitsgetrouwe" rampoefeningen maakt mensen weerbaarder in dergelijke omstandigheden en leert mensen in het algemeen te letten op vluchtwegen in noodsituaties. GroenLinks wil van u weten of dergelijke oefeningen in de toekomst in Nieuwegein gehouden kunnen worden. Kunt u een inschatting maken van de benodigde menskracht en organisatorische (on)mogelijkheden?
  4. Kunt u aangeven of de preventierichtlijnen ten aanzien van goed bereikbare nooduitgangen aanscherping behoeven?
  5. Is er reeds een aanvang gemaakt met het concreet in kaart brengen van alle risico's en hoe in geval van calamiteiten zal worden geopereerd? Wij weten dat van rijkswege in 2003 de inventarisatie moet zijn afgerond, maar wat ons betreft hoeft er niet te worden gewacht tot 2003.
  6. Is het juist dat volgens bouwregels ramen naar binnen open moeten, terwijl de brandveiligheid eist dat ramen naar buiten open gaan? Bevat de regelgeving nog meer van dergelijke tegenstrijdigheden die tot mogelijke desastreuze gevolgen aanleiding kunnen geven?

Tot slot spreekt het vanzelf dat ook de gemeentelijke c.q. alle openbaar toegankelijke gebouwen en centra aan de eisen moeten voldoen en gecontroleerd dienen te worden. Het zou niet terecht zijn om in deze serieuze zaken de zwarte piet bij slechts een enkele branche te leggen. Daar waar één branche genoemd is dient dit slechts als voorbeeld.

Met vriendelijke groet, ....