Nieuwegeinse gemeenteraad buigt zich maandagavond 15 juli over het vuurwerk. De aanleiding is de motie van GroenLinks om de vuurwerkoverlast aan te pakken.

Het gebruik van vuurwerk leidt jaarlijks tot veel persoonlijke en maatschappelijke ellende. Honderden mensen moeten worden behandeld voor oogletsel, handletsel en ademhalingsproblemen. Hulpverleners worden met vuurwerk bestookt. Mens en dier schrikken van de harde knallen. Lucht, bodem en water worden vervuild. De materiële schade loopt op tot tientallen miljoenen euro per jaar. Vuurwerkoverlast beperkt zich niet tot de nieuwjaarsnacht, maar vindt ook plaats enkele maanden daarvoor en erna.

Raadslid Mladen Acinger: “ Het verbieden van extreem zwaar vuurwerk zoals het kabinet dat vrijdag had aangekondigd, lost niets op. Het gaat om het zogeheten categorie F3-vuurwerk dat nog geen 0,1% is van al het vuurwerk dat de lucht in gaat. GroenLinks doet een beroep op de raad om zich aan te sluiten te bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid, de burgemeesters, de politie en de artsen wie herhaaldelijk pleiten voor een algeheel verbod voor knalvuurwerk én vuurpijlen. Ook vraagt GroenLinks aan het College om met een plan te komen hoe de komende jaren de overlast in Nieuwegein beter te bestrijden.”

Nieuwegeinse gemeenteraad durft zich niet te committeren aan het bestrijden van vuurwerkoverlast

Update 15 juli 2019

Nieuwegeinse gemeenteraad durft zich niet te committeren aan het bestrijden van vuurwerkoverlast. Een grote meerderheid van de raad stemde tegen de oproep van GroenLinks voor een lokale aanpak van vuurwerkoverlast, uiteengezet in twee sporen: aanpak van overlast tijdens de nieuwjaarsnacht, en aanpak van overlast in de maanden in aanloop naar en direct ná de jaarwisseling. Ook vond de gemeenteraad het niet nodig om bij rijksoverheid aan te dringen op een landelijk verbod van overlastgevend vuurwerk, zoals dat ook door de politie en Onderzoeksraad voor Veiligheid wordt gepleit. We zijn teleurgesteld dat de raad geen prioriteit geeft aan het bestrijden van vuurwerkoverlast. GroenLinks raadslid Mladen Acinger: "We zien dat de maatschappelijke discussie verschuift. Dat verblijdt ons. Het debat in de raad laat echter zien dat deze raad nog geen stap durft te zetten om gehoor te geven aan de wens van veel inwoners om de overlast terug te dringen."

 

Gehele motie is hieronder te lezen.