De fractie laat resultaten van GroenLinks zien, in antwoord op de vraag van een inwoner van Nieuwegein. Deze vraagt zich af wie er nou wat beslist in het kader van "Nieuwegein Kiest" en de Binnenstad.
Nieuwegein kiest!
Maar wie kiest er wat?
Dit motto gaf de indruk dat Nieuwegein zelfbewust en kostenbewust(!) gaat werken aan de toekomst van zijn stad en bewoners. Echter, steeds meer bekruipt mij het gevoel dat er al lang geleden gekozen is om een prestige object (het nieuwe stadcentrum) neer te zetten, zodat Nieuwegein op de kaart kon worden gezet. Een idee-fixe van enkele bewindslieden en raadsleden (ook van partijen waar je dat niet direct van verwacht).
Wat er vervolgens voor de burgers resteert is kiezen welke bezuinigingen we daarbij voor lief nemen om al dit moois mogelijkt te maken. Daarbij geeft men de indruk dat er inspraak mogelijk was.
Uit al de ingezonden brieven en inspraakmogelijkheden van burgers en particuliere en gemeentelijke instanties maak ik maar één ding op: Zij en dus ook ik betalen straks de rekening. Voor jongeren is er hier straks nog steeds niets te doen, de KOM moet weer soebatten om wat meer armslag, sportverenigingen moeten zelf hun zalen onderhouden, burgers moeten de gemeentelijke bloemen en planten zelf gaan snoeien en ga zo maar door. Uit de prachtige glossy folders van de gemeente maak ik op dat we dat vooral erg leuk vinden en waarderen. Nieuwegein is sinds kort "hobbelcity". Uit de huidige reconstructie werkzaamheden maak ik op dat we duur geld twee keer uitgeven.
Voor dit geld kan de KOM weer een paar jaar draaien vermoed ik. Een jaar geleden sprak onze burgervader tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van eigen verantwoordelijkheid voor de burger.
Ik vraag me af: Hoe zit het met het onverantwoordelijk gedrag van bewindslieden en raadslieden die ons hebben opgezadeld met een onbetaalbaar prestige object, waarvoor u en ik nog jaren de rekening gepresenteerd krijgen? Wie heeft er eigenlijk al lang geleden gekozen en wie betaalt de rekening straks?
Uw brief is besproken in het fractieberaad van 15 november jl. en namens de fractie breng ik graag het volgende onder uw aandacht:
U hebt gelijk met uw opmerking dat het besluit, om een nieuw stadscentrum te gaan bouwen, lang geleden is genomen.
In 1998 was er raadsbreed overeenstemming over het renoveren van het stadscentrum. Het was het plan "met de pet" en iedereen was daar tevreden over. Het plan was kleinschalig, betaalbaar en eenvoudig van opzet.
Direct na de verkiezingen echter kwam er een College met PvdA, VVD en D66 dat met een veel duurder plan kwam. De fractie van GroenLinks heeft zich daar toen tegen verzet met name vanwege de kosten en het grootstedelijke karakter van de plannen. Dat verzet mocht niet baten: het toenmalige College heeft niet naar onze argumenten willen luisteren.
Na de verkiezingen van 2002 ging GroenLinks in de persoon van Corrie van Rooijen deel uitmaken van het College van B&W en werd de fractie van GroenLinks een coalitiepartij.
In de onderhandelingen tussen de coalitie partijen is lang gesproken over de verhouding tussen de toen al aangegane verplichtingen door het vorige College en mogelijke versoberingen van de plannen.
Dit heeft geleid tot aanpassingen op een aantal punten:
- minder kantoorruimte en meer woonruimte;
- kleinschalige en niet grootschalige ontwikkeling in het westgebied;
- handhaven van het huidige tram- en busstation.
Later bleek dat het vorige College met PvdA, VVD en D66 een aantal kosten domweg niet had begroot die nu alsnog betaald zullen moeten worden. En afblazen van de plannen zou duurder worden dan doorgaan met de plannen.
De oplossing is gevonden in het inzetten van reservegelden voor het wegwerken van deze tekorten.
Nieuwegein Kiest is geen bezuiniging op zich: op bepaalde gebieden wordt bezuinigd, op andere gebieden wordt geïnvesteerd.
Dit heeft alles te maken met de omslag van groeigemeente naar beheer gemeente en het feit dat de rijksoverheid domweg minder geld uitgeeft aan gemeenten.
Het uiteindelijke saldo van Nieuwegein Kiest is neutraal. De lasten voor de burger worden niet verhoogd.
Tenslotte wil ik nog graag aangeven op welke punten GroenLinks op 11 november in de behandeling van Nieuwegein Kiest resultaten heeft behaald:
- het behouden van bovenwettelijke hulp bij schuldsanering;
- sportstimulering in stand houden;
- sportservicepunt behouden;
- second opinion over de eigen voorstellen van de gemeente om op de eigen organisatie te bezuinigingen;
- peuterspeelzalen die betrokken zijn bij de brede school ontzien;
- samenwerking tot stand laten komen tussen kinderboerderij, MEC, dierenweides, molen en Warschenhoek;
- het behoud van drie dierenweides;
- onderzoek naar aanbestedingen door gemeente;
- invoering van de Nieuwegein pas voor minima;
- geen bezuiniging op amateurkunst;
- subsidie cultureel erfgoed in stand houden;
- veel minder korten op podiumkunsten en kunsteducatie.
Kortom GroenLinks als Collegepartij weet wel degelijk substantieel te scoren op eigen programmapunten, in tegenstelling tot de vorige raadsperiode in de oppositie. Het toenmalige College wilde niet luisteren, met alle schade van dien achteraf.
Graag ontvangen we uw reactie op ons antwoord.
Met vriendelijke groet,
Fractie GroenLinks
Bert Eggink
secretaris