Bestuurlijke ophouding is willekeurige aanhouding.
In de raadsvergadering van 6 maart j.l. werd de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) aan de orde gesteld. De APV is een optelsom van geboden, verboden en beperkingen voor burgers van Nieuwegein, om te voorkomen dat er ordeverstoringen plaatsvinden, overlast wordt veroorzaakt, het milieu schade wordt toegebracht etc.
Als er aanvullingen en wijzigingen zijn, wordt de APV aangepast. Zo is de bepaling over "zwervende" winkelwagentjes is de nieuwe APV aangescherpt.
Met de meeste aanvullingen had de fractie geen bezwaar, op één artikel na.
Artikel 2.8.1. gaat over de Bestuurlijke Ophouding. Daartoe geeft de wet de burgemeester de bevoegdheid geeft om "bij grootschalige ordeverstoringen of ernstige vrees voor het ontstaan daarvan, de daarvoor verantwoordelijke groepen voor maximaal 12 uur op te houden op een door de burgemeester aangewezen plaats".
Het gaat de fractie om de tussenzin: "... of ernstige vrees voor het ontstaan daarvan ...".
Het komt hierop neer dat de burgemeester personen preventief kan laten oppakken, terwijl zij geen strafbare feiten hebben gepleegd. En dit kan dus niet.
Namens de fractie heeft Manuel Sewgobind getracht om met de PvdA via een gezamenlijk ingediend amendement hier wijziging in te krijgen. Het amendement lichtte hij als volgt toe:
- Er zijn geen objectieve criteria vast te stellen op grond waarvan groepen personen preventief kunnen worden opgehouden;
- bestuurlijke ophouding, althans preventieve ophouding, komt neer op vrijheidsberoving van onschuldigen, omdat schuld bij ophouding niet is bewezen c.q. geen strafbare feiten zijn gepleegd;
- bestuurlijke ophouding vindt doorgaans plaats op basis van uiterlijke kenmerken (lang haar, kort haar, kaal hoofd, etnische afkomst/huidskleur);
- het vertrouwen in bestuur, politiek en politie kan worden beschadigd;
- bestuurlijke ophouding is gelijk aan willekeurige detentie, en in strijd met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
Burgemeester Vos verdedigde het voorstel door erop te wijzen dat het gewraakte artikel 2.8.1. op advies van het VNG is opgenomen. Het gaat er volgens hem om bij excessen te kunnen optreden, het middel van bestuurlijke ophouding zal alleen gehanteerd worden bij dreiging dat "het uit de hand zal lopen". Hij raadde het amendement af.
Bij stemming werd het amendement met 8 (GroenLinks en PvdA) tegen 23 stemming afgewezen. GroenLinks stemde overigens wel voor het voorstel om de gewijzigde APV vast te stellen.