GroenLinks heeft een brief gestuurd naar het college naar aanleiding van de onrust rond de nieuwbouwplannen van Mitros in Vreeswijk aan de Margrietstraat en Irenestraat. Er is veel onduidelijkheid over de plannen, de voorgenomen sloop, renovatiemogelijkheden, en verkoop van woningen. GroenLinks wil van het college weten of dit in lijn is met de raamovereenkomst met de woningbouwverenigingen en of dit niet ten koste gaat van het aantal sociale huurwoningen in Nieuwegein. Fractievoorzitter Feenstra: “Wij hebben zorgen over dit proces, bijvoorbeeld over de communicatie met de bewoners. Maar ook maken wij ons zorgen over de toekomst: blijven er voldoende sociale huurwoningen beschikbaar? Woningen waar nu al zo’n schreeuwend tekort aan is. We horen veel klachten en zorgen van bewoners en daarom hebben wij deze scherpe vragen aan het college gesteld”.

 
GroenLinks wacht de antwoorden hierop af en zal deze situatie zeker nauwlettend blijven volgen en waar nodig actie ondernemen. “De kranten staan vol van zorgen over woningnood, zeker voor mensen rond het sociaal minimum. Dit is echt heel belangrijk en dus moet met deze woningen in Vreeswijk zorgvuldig en goed worden omgegaan”, aldus Feenstra.

 

 

Lees de gehele Artikel 42 brief hieronder:

Onderwerp : onrust rond Mitros woningen in Vreeswijk
Datum : 17 augustus 2021

Geacht college,

Al enige tijd is er onrust in Vreeswijk over plannen voor de bouw, sloop en renovatie van woningen aan de Margrietstraat, Irenestraat en de Tramstraat. Het participatieproces van Mitros verloopt op zijn zachts gezegd zeer moeizaam. In de nieuwsbrief van Mitros (22 juni 2021) lezen we dat nieuwbouwplannen zijn vertraagd om financiële redenen, dat het sociaal plan nog niet in werking kan treden en dat Mitros hierover met de gemeente in gesprek wil. Ook nemen wij notie van het feit dat de woning aan de Tramstraat op nummer 24 door Mitros te koop wordt aangeboden voor de prijs van 30.000 euro.

In dit verband hebben wij de volgende vragen:
- Is de voorgenomen nieuwbouw in lijn met de geactualiseerde prestatieafspraken met de woningbouwcoöperaties van 10 december 2020?
- Betreft dit de nieuwbouw van uitsluitend sociale huurwoningen?
- Wat betekent het sociaal plan van Mitros voor de beschikbaarheid van sociale huurwoningen in de periode van de bouw?
- Hoe kijkt u aan tegen het doorlopen participatietraject?
In de prestatieafspraken zou Mitros per jaar max. 35 woningen op de markt verkopen.
- Valt de verkoop van huurwoning aan de Tramstraat binnen dit genoemde aantal?
- Hoe wordt erop toegezien dat het aantal van 35 woningen niet wordt overschreden?
- Is het bij u bekend dat:
o Mitros van plan was om de woningen aan de Margrietstraat, Irenestraat en Tramstraat te slopen?
o De bewoners van deze woningen hiertegen hebben geprotesteerd en dringend hebben verzocht om renovatie te overwegen?
o Mitros eerder beweerde dat dit niet mogelijk was, maar later daar op is teruggekomen en serieus renovatie wilde overwegen, maar de uitwerking hiervan twee jaar heeft opgeschort?
o Volgens de bewoners Mitros het onderhoud van deze woningen ernstig heeft verwaarloosd?

- Is het college van mening dat de vraagprijs van € 320.000 – ook in relatie tot de stand van onderhoud van de woning – maatschappelijk verantwoorde prijs is;
- Is het u bekend dat vastgoedeigenaren veel van dit soort woningen opkopen en vervolgens te huur aanbieden voor een hoge huurprijs in de vrije sector? (Een 2021-340 voorbeeld daarvan is de woningen aan de Schaepmanstraat in Jutphaas, die worden na reno vatie te huur aangeboden voor 928 euro per maand);
- Welke afspraken zijn er met woningbouwcorporaties over het onderhoud van woningen en de duurzaamheidsopgave? 

Hoogachtend
Alma Feenstra
Fractievoorzitter GroenLinks