Door het aanbieden van een alternatief zodat er wel evenementen gehouden kunnen worden zonder dat het park aangetast wordt, stelde GroenLinks zich constructief op. Helaas hadden de andere partijen zich al ingegraven op hun standpunt en wilden niet eens meedenken over het alternatief. De natuur en de participatie is dan ook de grote verliezer.
Lees hier de bijdrage van GroenLinks in de raad:
Geachte aanwezigen, wat fijn dat u hier bent,
Geachte voorzitter en leden van de raad,
Vandaag staat een belangrijk onderwerp op de agenda: Het voornemen om een evenemententerrein te realiseren in Park Oudegein.
En zelden is er een onderwerp geweest dat de gemoederen in Nieuwegein zo bezighoudt. Dat blijkt uit de aanwezigen die op 28 maart kwamen inspreken, de vele brieven, de mails aan fracties en telefoontjes. Op Ibabs zien wij naast de formele raadsstukken meer dan 80 (!) documenten inclusief bijlagen met inbreng van inwoners en organisaties.
En het blijkt uit de zojuist aangeboden petitie: meer dan 3000 keer ondertekend!
Plus natuurlijk de aanwezigen hier, zegt ik in dankbaarheid tegen de mensen op de publieke tribune.
Wat fijn dat u zich zo uitspreekt. U vindt iets van uw stad en die betrokkenheid is mooi. Dat waarderen wij zeer.
Dan het onderwerp zelf: Het behoeft geen betoog waar GroenLinks voor staat:
Wij staan pal voor de natuur, voor de ecologie en voor de intrinsieke waarde van groen. Dus voor Park Oudegein. We zoeken in deze stad naar oplossingen om de hittestress en wateroverlast op te vangen. En moeten naarstig zoeken om de biodiversiteit die zo aangetast wordt door menselijk handelen, te beschermen en waar het kan te verbeteren.
Dan valt het niet te rijmen als je dan afbreuk gaat doen aan juist een plek die nu al bijdraagt aan een oplossing voor die grote problemen: Park Oudegein.
Maar er is meer: wij willen een luisterende overheid zijn. En helder is uit alle brieven en berichten, dat voor dit plan geen draagvlak is.
Nog los van de vraag of het juridisch standhoudt gezien de afspraken met de eigenaar, de erven De Geer, van Park Oudegein en bijvoorbeeld de wijze waarop het natuurrapport is opgesteld. Lees de bijdrage van IVN hier nog maar eens op na.
Wij herhalen de vrees van de omwonenden voor overlast die evenementen voor 5.000 mensen gaat geven in die aangrenzende wijk;
En dan is het allemaal nog maar de vraag of de Nieuwegeinse jeugd, daar was het in eerste instantie allemaal om begonnen, op deze activiteiten gaat afkomen. Want er is geen goed behoefteonderzoek onder jongeren gedaan en wel impliceert het plan dat de huidige faciliteit voor hen waar ze 24/7 gebruik van maken, de half pipe en het basketbalveldje, gaat verdwijnen.
Tenslotte noemen wij de vraag of er wel organisatoren zijn die dit willen gaan oppakken en ook financieel rond krijgen: er is geen enkele getekende intentie-overeenkomst.
Er is kortom nog veel onzeker. En het lijkt wel een beetje op we aankoersen op een ‘Park zoekt Festival” -format.
Kijk: GroenLinks heeft steeds gevraagd om een evenementen beleid, waarin een behoefteonderzoek, haalbaarheidsstudie én gedegen participatie deel van zou uit maken. En dat beleid is er nog steeds niet.
Wat nu dus voorligt is de vraag over wij als raad dan € 1,25 miljoen euro willen steken in een onzeker avontuur? Dit bedrag is nu al 38% hoger dan een jaar geleden en alle kosten stijgen dagelijks. En dat terwijl we vanaf 2026 moeten bezuinigen?
De vraag die dit alles oproep is dan ook: is er dan geen alternatief? Is het alles of niets?
Wat GL betreft niet: als iedereen bereid is om met elkaar mee te denken, is er zeker een alternatief.
Want één plek in Nieuwegein is niet meegenomen in het onderzoek naar de 67 locaties: de Middengaarde. U heeft de inspreker gehoord; een plek waar al duurzaam en met oog voor de ecologie evenementen voor maximaal 5.000 mensen kunnen worden gehouden. Met initiatiefnemers die graag willen samenwerken met de gemeente als maatschappelijk partner.
En ja, de Middengaarde bevindt zich in het pauzelandschap. Dus tot 2030 staat het daar zeker en daarna moet het wellicht jaarlijks bekeken worden. Maar we gaan ons als raad nog sowieso uitspreken over hoe de nieuwe A12-zone eruit komt te zien. En we spreken nog over een andere recente ontwikkelingen, zoals de Zeep fabriek.
Dus is dat eigenlijk niet fantastisch dat we juist die pauze-tijd kunnen gaan benutten als empirisch onderzoeks-tijd? Bovendien zijn er nog andere plekken en organisaties waar events gehouden kunnen worden, zeker nu de zogenoemde A-criteria niet meer gelden.
GroenLinks roept dat ook op: Laten we niet zomaar 1,25 miljoen wegpompen in een dadelijk wellicht niet gebruikt stuk aangetast groen;
Laten we eerst ervaring opdoen om te bezien of er wel organisatoren zijn om dit meerjarig succesvol in Nieuwegein te organiseren;
En of het past in een compacte stad als Nieuwegein en dus of de overlast beperkt blijft, of de eventuele hulpdiensten er goed kunnen komen;
En vooral: laten we nu echt een goed onderzoek doen onder jongeren: wat willen zij echt en waar gaan ze ook daadwerkelijk heen?
Met daarbij de kans om te onderzoeken of Nieuwegein dit ook financieel kan en wil dragen, ook als er bezuinigd moet worden.
Zo voorkomen we tevens dat er langdurige en zeer kostbare juridische strijd gaat komen.
Vandaar dat GL samen met De Unie, het CDA, de Christen Unie amendement XX, ik zou bijna zeggen het amendement “Beter ten Halve gekeerd”, indienen. Hierin roepen wij op om eerst die zaken te piloten, om uit te zoeken door het te proberen op de Middengaarde en andere reeds bekende plekken zoals bij sportvelden, in de kuil bij City of samen te werken met bijvoorbeeld Down Under. En pas daarna een definitief besluit te nemen, met dan eerst een goede en grondige participatie.
Ofwel: wij stellen feitelijk dus voor om nu wel de goede volgorde te volgen: Maak eerst beleid, in de vorm van het Omgevingsprogramma Vrije Tijd, waar een goede en verplichte participatie een onlosmakelijk deel van uitmaakt. Terwijl er op de bestaande plekken en bij bestaande organisatoren als evenementen kunnen worden gehouden en we daarvan leren.
En wie weet:
Misschien dat we tegen die tijd hierover zelfs een burgerforum kunnen houden want dit onderwerp gaat duidelijk de hele stad aan. Ik wijs nog maar even naar alle reacties en goed onderbouwde inzichten die wij als raad mochten ontvangen. Ik kijk daarvoor opnieuw naar mensen op de tribune; en ik dank u wel.
En ik hoop van harte dat de collega fracties in deze raad, en ook het collega, bereid zijn om ook te kiezen voor deze oplossing en dus mee instemmen met genoemd amendement. Ik hoor dat graag.