De algemene beschouwingen over de kadernota zijn weer achter de rug. Ondanks dat de kadernota een zeer mager document was die een uitgebreide behandeling niet verdiende, was de GroenLinks fractie uiteraard aanwezig. Dit in tegenstelling tot een aantal lokale partijen die zo ontstemd waren over het document dat ze besloten weg te blijven.
Fractievoorzitter Corrie van Rooijen sprak de volgende woorden uit.

Voorzitter,

De burgemeester heeft in zijn installatiespeech enkele prikkelende opmerkingen gemaakt over hoe naar zijn mening, de gemeenteraad zou moeten functioneren. Hij zei ondermeer:

Dat je je moet durven uitspreken over wat je van elkaar verwacht. ……De raad zou een bescheidenere rol moeten spelen. ……Raadswerk blijft dan een aantrekkelijke nevenfunctie. ……..De processen en procedures moeten we overlaten aan anderen die daar meer tijd voor hebben……. De raad kan dan zijn tijd besteden aan het ontdekken van maatschappelijke trends…..”.


Als de burgemeester GroenLinks beter leert kennen, zal hij erachter komen dat wij deze opmerkingen niet voor zoete koek slikken. GroenLinks pakt de handschoen op. Graag zouden wij ons niet meer met processen en procedures bezighouden. Maar zo lang hier nog zo veel in mis gaat, zien we ons genoodzaakt daar keer op keer op te wijzen. Vooral omdat door gebrekkige procedures en processen de raad niet adequaat kan functioneren. Op deze wijze is het inderdaad geen aantrekkelijke ( neven) functie.

We dagen de burgemeester uit met concrete voorstellen te komen om het de raad mogelijk te maken de processen en procedures over te laten aan anderen. Kom met voorstellen hierover in het bestuurlijk perspectief voor 2012.

U zult zich afvragen waarom wij nu ineens de speech van de burgemeester erbij halen.
Wij moesten aan deze uitspraak van de burgemeester denken, bij het lezen van deze kadernota en bij het overdenken van het proces om tot een nieuwe opzet van de programmabegroting te komen. Volgens ons is de burgemeester hierbij op zijn wenken bediend als het om de bescheiden rol van de raad gaat. Maar of dat een pluspunt is wagen wij te betwijfelen.

Want, vz., , ook deze kadernota, en het proces voor de programmabegroting waren onoverzichtelijk, verwarrend, krap bemeten in tijd en, inderdaad, de raad  heeft hier amper een rol in gespeeld. GroenLinks heeft niet de indruk gekregen dat er iemand bij betrokken is geweest die meer tijd en verstand heeft om de processen en procedures voor de raad beter te maken. De bescheidenheid van de rol van de raad hierin is ons vooralsnog niet goed bevallen.

Wat is er mis met deze kadernota? Om te beginnen het bijbehorende besluit. Dat luidt: “kennis te nemen van de financiële ontwikkelingen” Dus, we besluiten weer eens ergens kennis van te nemen. En dan? Aju paraplu, ik heb er verder niets mee te maken?

Het primaat van de raad zou beter tot uiting moeten komen door met duidelijke voorstellen en prioriteiten te komen, waarover de raad kan discussiëren en met tegenvoorstellen kan komen.

De structuur van de kadernota is er dit jaar niet duidelijker op geworden. Leek In voorgaande jaren, de kadernota soms op een gezamenlijk verkiezingsprogramma van de coalitiepartijen, er werden wel amendeerbare besluiten voorgesteld vanuit een visie. Maar wat er nu voorligt zijn appels noch peren. Een samenraapsel van losse stukjes. En eventuele begrotingsruimte wordt direct opgesoupeerd door het college, de raad wordt weinig ruimte gelaten.
GroenLinks pleit voor ruimte voor de raad. Want waarom zou het college wel allerlei voorschotjes op de komende begroting kunnen nemen en als een raadsfractie voorstelt om ruimte te vinden in kadernota of voorjaarsnota is Nieuwegein in last.

Nu we het er toch over hebben: GroenLinks zou ruimte willen reserveren voor de derde fase Natuurkwartier. We hebben vernomen dat hier 2 ton voor nodig is. Hoe denkt de raad hierover? En graag een reactie van het college.

Waarom stelt het college voor, de belastingen en beïnvloedbare inkomsten trendmatig te verhogen met 1,5%, maar wordt die niet aan de budgetten doorberekend. Dat is toch meten met twee maten?

Dat het college nu niet de OZB wil verhogen lijkt op een boetedoening vanwege de verhoging vorig jaar met 9,5 %. Weet u nog?Toen de coalitie goede sier probeerde te maken met de slogan dat de woonlasten in Nieuwegein niet zouden stijgen. GroenLinks vindt het heel onverstandig om nu al voor twee jaar te besluiten de OZB niet te verhogen terwijl we zo weinig weten over de gevolgen die we gaan ondervinden van het desastreuze kabinetsbeleid.

De hondenbelasting is ook al afgeschaft. Terwijl er niets verbetert is aan de attitude van de meeste hondenbezitters en we nog voordurend kakkietrap doen op het gras. Kosten: 3 ton.

Kunnen wij nog voorstellen van het college verwachten met betrekking tot de waardevermindering van woningen in relatie tot het niet verhogen van de OZB? Kunnen we hiermee constateren dat er een OZB verlaging komt?

GroenLinks vindt de verhoging van het representatiebudget met 40.000 euro een zeer brutale greep in de kas. In plaats van dat u bezuinigt vanwege de nu al jarenlange overschrijdingen, vraagt u de raad deze spilzucht te legitimeren. No way wat GL betreft.

Kunt u de inkomsten uit de sociale recherche van 15.000 euro nader verklaren? Zijn die structureel?

Voordat wij akkoord gaan met extra budget voor gladheidbestrijding willen we eerst een beheersplan zien waarin vooral aandacht wordt besteedt aan fietsers en voetgangers in gladde tijden.

Hoe komt het dat de kosten van lijkschouwing en verzorgen van begrafenissen de afgelopen jaren sterk zijn gestegen? Is dat een plotseling verschijnsel of Is dit al langer structureel?
Kan deze taak niet worden aanbesteed?

Ook de €100.000 voor het economisch beleid vinden wij disproportioneel. Dit moet zuiniger en kan voor een deel op kosten van de gronduitgiften komen.

Het doen van een jaarlijks onderzoek naar de telefonische bereikbaarheid lijkt ons overdreven. Er zal trouwens ook geld gereserveerd moeten worden voor het oplossen van dan gesignaleerde verbeterpunten.

Voortzetting wisselgeld: Wat GroenLinks betreft moet het plan herschreven worden met een nieuwe missie, nieuwe doelen en een nieuwe prijs.

Tot slot. Het is tekenend dat er in deze kadernota zo weinig aandacht is besteed aan de gevolgen van het bestuursakkoord. Dat we nu wat meer weten van de inhoudelijke consequenties is eerder dankzij onze eigen landelijke partij kanalen, de VNG, vragen van Partij van de Arbeid in Nieuwegein en de door GroenLinks ingediende motie. Maar het is wel merkwaardig dat er in deze kadernota heel summier wordt ingegaan op de regeringsplannen die zulke grote gevolgen gaan hebben. .

Ondertussen zijn er al mede onder invloed van veel aangenomen moties in het land, waaronder die in Nieuwegein, maar ook door de kritiek op de plannen van regeringspartij CDA verbeteringen zichtbaar op het eindbod.
Toch zal Nederland weer een deel van zijn sociale gezicht kwijtraken. En we kunnen onmogelijk alles plaatselijk repareren, maar GroenLinks zal bij de herstructureringsvoorstellen scherp letten op een rechtvaardige en sociaal verantwoorde verdeling van de pijn.