In dezelfde raadsvergadering van 29 februari waar de bouwplannen van Vitens werden besproken, moest ook besloten worden over de verorderningen die de wijzigingen in de Wet Werk en Bijstand (WWB) regelen. Dit is een wijziging die door de landelijke overheid is opgelegd en waar je als gemeente eigenlijk weinig in kan betekenen en je als gemeenteraad feitelijk niet meer mag doen dan de wettelijke verordening goedkeuren. GroenLinks heeft zich landelijk zwaar verzet tegen deze wet, en ook lokaal hebben we tegen een aantal onderdelen van de verordening tegengestemd. Tegengestemd ondanks dat dit eigenlijk dus niet kan.
Wij vinden echter dat we lokaal niet direct in te hoeven stemmen met het asociale afbraakbeleid van onze huidige regering, ook al wordt ons het mes op de keel gezet.Met name de invoering van de gezinsnorm stuit ons zeer tegen de borst. Door de invoering van deze norm wordt in feite ontkend dat indien iemand werkeloos meerderjarig is/wordt, deze meerderjarigheid niet wordt erkend. Meerderjarige jongeren worden weer afhankelijk van hun ouders en ook andersom kan gaan voorkomen: thuiswonende werkende jongeren moeten hun ouders onderhouden.
Een bijkomend probleem is dat het niet eenvoudig is, en in Nieuwegein al helemaal niet, om als middelmatige verdienende jongere passende huisvesting te vinden. De ‘markt’ van betaaldbare en/of sociale huurwoningen is door verschillende regelgeving helemaal vastgelopen. Hierdoor worden jongeren gedwongen worden langer thuis te blijven wonen dan wenselijk. En nu worden ze dubbel gestraft. Ook voor ouders is het bijzonder onwenselijk op deze wijze financieel afhankelijk van hun kinderen te worden.
Positief is wel dat in Nieuwegein vooruit wordt gekeken naar de Wet Werken naar Vermogen (WWnV) die per 1 januari 2013 zal worden ingevoerd. Hier worden alle wetten, dus ook de WWB, die met werk en participatie te maken hebben, samengevoegd. Met deze samenvoeging wordt ook de huidige landelijke verantwoordelijkheid verschoven naar de gemeentelijke overheid. Op zich zou dit positief kunnen zijn, ware het niet dat dit gepaard gaat met een enorme bezuininig. Een bezuiniging die gemeentes dus nu moeten oplossen.
Uiteraard hebben we grote bezwaren en bedenkingen over de consequenties van deze bezuinigingen. We willen echter het college de kans geven te bewijzen dat met aanzienlijk minder geld voor participatie, er nog wel verbetering mogelijk zijn. Dit zal onder andere gebeuren door te kijken hoe men dit heeft aangepakt in Houten. Daar wordt niet gewerkt met een duur re-integratiebedrijf, maar werkt de gemeente samen met het ROC om de potentiële werknemer in overleg met de werkgever toe te leiden naar een passende functie. Tot nu toe heeft dit goede resultaten heeft opgeleverd.
We zijn dan ook erg benieuwd of verantwoordelijk VVD wethouder Wouter Kolff er in slaagt het asociale Ruttebeleid om te zetten tot iets constructiefs en ook mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt goed begeleid worden. We blijven dit uiteraard nauwlettend volgen.