GroenLinks heeft voor het voorstel gestemd om de Duikeendtunnel weer open te stellen ondanks hevige protesten van een aantal omwonenden. Een belangrijke reden hiervoor was dat de fractie van mening is dat het niet acceptabel is een stuk openbare ruimte af te sluiten omdat het maar niet lukt de problematiek in de Doorslag op te lossen.

In de raadsvergadering van juni 2013 werd een voorstel in de raad besproken om de Duikeendtunnel  in de Doorslag voorgoed te sluiten omdat hier al jaren sprake is van veel overlast. “Onttrekken aan de openbare ruimte” heet dit dan.  De tunnel is ruim anderhalf jaar gesloten om de situatie in de Doorslag ‘beheersbaar’  te krijgen na escalaties in het jaar ervoor. Ook is toen een samenscholingsverbod ingesteld. Dit samenscholingsverbod is weer opgeheven toen de situatie leek te verbeteren, de tunnel bleef echter dicht.
GroenLinks vindt dit geen wenselijke situatie, ook omdat verschillende omwonenden aangaven de tunnel te missen. Dus toen de VVD in juni een amendement indiende op het voorstel om de tunnel toch weer te openen en dit gepaard te laten gaan met een aantal maatregelen die ook de rest van de wijk ten goede zou komen, waren we hier dan ook voor.  En tot onze vreugde een meerderheid van de raad. De Duikeendtunnel moest weer open, en de overlast in de wijk moest goed aangepakt worden.

In de raad van september 2013 werd vervolgens het financieringsvoorstel besproken voor openstelling en de inzet van preventie- en handhavingswerk. Een aantal partijen die echter juni voor openstelling van de tunnel hadden gestemd, waren onder druk van een aantal omwonenden van mening veranderd en wilden de tunnel toch weer dicht. Hiertoe werd opnieuw een amendement ingediend die na lange discussie (ruim 2 uur) met slechts 1 stem verschil werd verworpen.  GroenLinks hield voet bij stuk en stemde tegen dit voorstel. Ondanks het begrip voor de bewoners vindt de fractie dat het niet zo kan zijn dat een groep overlast gevende mannen ervoor zorgt dat deze tunnel niet beschikbaar is. Dat hier behoefte aan is, bleek uit de gesprekken die de fractie hield met verschillende inwoners in de wijk die wel voor openstelling zijn, maar die door de wel erg heftige protesten van de tegenstanders niet altijd bereid waren dit kenbaar te maken.
Ook het idee dat het sluiten van de tunnel slechts symptoom bestrijding is en het diepere probleem niet oplost, was doorslaggevend vast de houden aan openstelling van de tunnel.

Wat echter daarna gebeurde was erg vervelend: het financieringsvoorstel voor openstelling werd verworpen. Een aantal partijen die wel van mening zijn dat de tunnel open moet, willen hier blijkbaar niet het geld voor vrijmaken om ervoor te zorgen dat de buurt leefbaarder wordt en blijft. Dit is wel heel erg de bewoners in de kou laten staan en niet de verantwoordelijkheid nemen voor gemaakte keuzes.
GroenLinks zal zich blijven inzetten om ervoor te zorgen dat de overlast in de Doorslag op goede wijze wordt aangepakt en zal in de bredere discussie over welzijnswerk en de inzet van jongeren- en/of straatwerk om dergelijke overlastproblematiek op effectieve en vooral duurzame wijze aan te pakken.