GroenLinks in de provincie Utrecht wil langs alle provinciale wegen vrij liggende fietsverbindingen en speciale snelfietsroutes in de provincie. Dit is een van de speerpunten uit het 5-puntenplan Ruim baan voor de fiets dat GroenLinks-partijleider Bram van Ojik zaterdag in Utrecht overhandigd kreeg van de provinciale lijsttrekker Mariëtte Pennarts.

Dit weekend ontving in Utrecht GroenLinks partijleider Bram van Ojik het 5-puntenplan “Ruim baan voor de fiets” van Mariette Pennarts, gedeputeerd en lijsttrekker voor de provinciale Statenverkiezingen. Twee belangrijke speerpunten voor Nieuwegein zijn dat bedrijven het fietsen meer moeten bevorderen en dat bij ruimtelijke inrichting meer voorrang voor de fiets moet komen.

Van Ojik gaf vervolgens het startsein van de campagne Ruim baan voor de fiets!. Door de hele provincie Utrecht zijn op plaatsen waar fiets en auto samenkomen bordjes geplaatst met de slogans: “Voorrang voor de fiets” en “De fiets op 1”. “We willen aandacht vragen voor hoe we de fiets aantrekkelijker kunnen maken” aldus Erna Kotkamp, Nieuwegeinse fractievoorzitter en tevens kandidaat voor de Provinciale Staten

Ze licht verder toe: “De herinrichting van de Noordstedeweg is ons van begin af aan al een doorn in het oog geweest en het is duidelijk dat hier nog veel winst te behalve valt voor de veiligheid van fietsers, maar ook voetgangers. Gelukkig gaat GroenLinks/D66 wethouder Peter Snoeren hier nu op korte termijn een aantal wijzigingen komen die de situatie iets zullen verbeteren”.

Maar naast de Noordstedeweg vindt GroenLinks Nieuwegein dat er ook werk gemaakt kan worden over de fietsveiligheid in Laagraven. Hier wordt al een hele tijd over gesproken maar doordat verschillende grondeigenaren het hier voor het zeggen hebben, blijkt een goede aanpak al jaren moeizaam te gaan. Kotkamp: “De gemeente spreekt de bedrijven al jaren aan om hier een verbetering van de situatie voor fietsers te creëren, maar tot op heden met weinig effect”.

Zoals  het 5-puntenplan bepleit moet hiervoor de samenwerking met bedrijven gezocht worden. Maar ook kan de provincie een belangrijke rol spelen door te kijken of op de plekken die van de provincie zijn, een alternatief geboden kan worden om een veilige doorgaande fietsroute te creëren. Een voorbeeld hiervan is het aanpakken van de onoverzichtelijke fietssituatie bij de kruising Laagravensweg en de Ravenswade. Fietsers moeten hier een hele vreemde route fietsen om veilig aan de overkant te komen. En dit, terwijl de provincie een strook grond bezit tussen de Laagravenseweg en de Biezenwade (naast Hornbach) waar een mooi en veilig fietspad aangelegd kan worden zodat fietsers niet meer de Ravenswade over hoeven te steken.

  1. Bij ruimtelijk ontwerp voorrang voor de fiets
  2. De provincie Utrecht krijgt een netwerk van regionale snelfietsroutes
  3. Een perfect werkend stedelijk fietsnetwerk
  4. De optimale match tussen fiets en OV
  5. Bedrijven bevorderen het fietsen