Toekomst van School- en sportgebouwen; de toekomst van de Pauwbedrijven en Nieuwegein Klimaatneutraal in 2040

Een volle agenda en een heel volle tribune tijdens de raadsvergadering op donderdag, en die werd voortgezet op maandagavond. Er waren veel mensen vanwege de plannen voor de Pauwbedrijven en de toekomst van School- en Sportgebouwen.

Toekomst van de Pauwbedrijven

Er lag een belangrijk besluit voor over de toekomst van de Pauwbedrijven. Door veranderingen in de wet zijn er steeds minder mensen die in de sociale werkvoorzieningen aan de slag kunnen. De gemeente wordt zelf verantwoordelijk om mensen die moeilijk aan het werk kunnen vanwege beperkingen, naar werk te begeleiden. GroenLinks heeft in de voorbereiding vooral er op aangedrongen dat er wel een beschutte en beschermde werkomgeving blijft voor mensen die dat echt nodig hebben. En dat er rekening gehouden wordt met wat mensen kunnen en wat hun interesses zijn waarbij we ook benadrukken dat we oog moeten houden voor wat mensen niet kunnen. Wij hebben een motie ingediend om de uitwerking van de plannen ook aan de raad voor te leggen, met een concreet evaluatieplan. Deze motie is breed gesteund. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er teams komen in iedere gemeente die mensen gaan begeleiden. In IJsselstein blijft er een beschutte werkomgeving voor een kleinere groep mensen. Hier kunnen ook mensen uit Nieuwegein terecht.

Toekomst van School en Sportgebouwen

Nieuwegein heeft een aantal verouderde school- en sportgebouwen. Het is de bedoeling dat het aantal gebouwen wordt verminderd, en dat er een aantal nieuwe multifunctionele gebouwen gaat komen. In deze raadsvergadering moesten we een besluit nemen over de 1ste fase: de school in de Doorslag:  De Groenling en de school in Vreeswijk waar het plan is om een nieuwe school te bouwen aan de Industrieweg. GroenLinks diende samen met CU,VSP en CDA de motie ‘Pinguïn langer open’ in:  om de sportaccommodatie de Pinguïn open te houden tot aan de ingebruikname van het nieuwe gebouw aan de Industrieweg. We deden dit zodat de kinderen niet teruggaan in het aantal uren sportonderwijs dat ze krijgen. Deze motie haalde het helaas niet.  GroenLinks heeft ingestemd met het voorstel omdat we het belangrijk vinden dat er in De Doorslag en in Vreeswijk goede, en duurzame gebouwen komen die de scholen kunnen gebruiken, maar ook de sportverenigingen en andere maatschappelijke organisaties. Een andere motie die GroenLinks mede indiende en waarin we vragen om op korte termijn te onderzoeken of een wisseling tussen de in Doorslag en in Vreeswijk geplande soort sportaccommodatie een goede mogelijkheid is, is aangenomen. Hier komt nog een vervolg op.

Nieuwegein Klimaatneutraal 2040

We bespraken twee belangrijke stukken: het rekenkamerrapport dat onderzoek deed naar hoe Nieuwegein bezig is met duurzaamheid, en de routekaart die uitstippelt hoe we als stad in 2040  klimaatneutraal kunnen zijn. GroenLinks is blij met deze plannen, ook al vinden we dat we er wel lang op hebben moeten wachten. De gevolgen van het veranderend klimaat zijn groot. Het is dan ook geen luxe om gebruik van fossiele brandstoffen terug te brengen, veel zuiniger te worden in ons energiegebruik, en onze stad ook in te richten op een veranderend klimaat. Bijvoorbeeld door te zorgen voor goede waterafvoer (tegel uit de tuin, groen erin) De routekaart werkt 5 routes uit: van het terugbrengen van ons energiegebruik, tot het opwekken van duurzame energie. Dat betekent samenwerken met woningbouwcorporaties om huurwoningen energiezuiniger te maken. Woningeigenaren stimuleren om zonne-energie te gebruiken. Onderzoek doen naar bijvoorbeeld de opslag van warmte en onderzoek naar de opwekking van windenergie. Het onderwerp windenergie blijft gevoelig. Voorstellen van de VVD, VSP, en IedersBelang om 'onderzoek naar windenergie in Nieuwegein of deelname aan windpark buiten Nieuwegein’ te beperken of te schrappen, hebben we dan ook niet gesteund. GroenLinks vindt dat alle vormen van duurzame energie onderzocht moeten worden. Technologische ontwikkelingen gaan snel, ook die in het opwekken van windenergie. Dat moeten we niet bij voorbaat gaan uitsluiten. De routekaart Nieuwegein Klimaatneutraal is uiteindelijk unaniem aanvaard door de raad.

En verder..

Werd Tineke, griffiemedewerker  in het zonnetje gezet omdat ze al 40 jaar werkzaam is bij gemeenten. Wij feliciteren haar van harte!. We hebben afscheid genomen van Roelof de Wild als fractievoorzitter van het CDA, hij is naar Bunnik verhuisd.