Nieuwegein is een groene stad. Hoewel onze stad omsloten wordt door drie snelwegen en twee waterwegen, is er veel groen in onze stad te vinden. Nieuwe inwoners trekken naar onze stad mede dankzij haar parken, groenstroken en de vele bomen verspreid over de wijken. GroenLinks wil dit groen goed beschermen om meerdere redenen. Allereerst is groen belangrijk in het kader van de klimaatverandering. Bomen en struiken spelen een belangrijke rol in het opvangen van water na een flinke hoosbui en zorgen voor de broodnodige schaduw in de steeds warmere en zonnigere zomers. Bovendien vervullen bomen en struiken een cruciale rol in het opnemen van CO2 en filteren ze de lucht. Op die manier zorgen bomen en planten in onze stad voor schonere en gezondere lucht.
Bescherming van groen is niet alleen in het kader van klimaatverandering belangrijk. Ook de mens vaart er wel bij. Het is bewezen dat een groene omgeving een heilzame invloed heeft op het welbevinden van mensen. Zo ontmoeten mensen elkaar vaker in een goed ingerichte openbare omgeving zoals een park: dit vermindert eenzaamheid. Kinderen die buiten spelen in het groen hebben minder kans op overgewicht, het maakt hen zelfverzekerder en fitter.
Een groene stad betekent ook voldoende ruimte voor planten en dieren. We hebben te maken met verlies aan biodiversiteit, zoals onder andere de alarmerende achteruitgang van insecten laat zien. Dit vraagt om een uitbreiding en verbetering van het groen in onze stad en een omschakeling naar natuurinclusief denken.
Groene (ecologische) verbindingszones tussen de verschillende groene gebieden binnen en buiten de stad zijn hiervoor essentieel. Ook de sloten en andere watergangen zijn hierin van belang. Door de biodiversiteit te versterken, voorkomen we ook overlast door plaagdieren. Een voorbeeld hiervan is het ophangen van nestkasten voor koolmezen, de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.
Kortom, wij staan voor:
-
3-30-300-principe: iedereen kan vanuit het huis minimaal drie bomen zien, iedere wijk bestaat voor minimaal 30% uit bladerdek, niemand woont verder dan 300 meter van een park of groene ruimte.
-
Woningcorporaties en inwoners worden actief betrokken bij het vergroenen van de leefomgeving. Hierbij geeft de gemeente actief voorlichting en verstrekt waar mogelijk subsidies. In de prestatieafspraken met de woningcorporaties worden hierover doelen opgenomen.
-
De soorten rijkdom aan dieren en planten willen in stand houden en waar mogelijk verbeteren. In samenspraak met bewoners worden grasvelden, braakliggende terreinen en boomspiegels (stukjes grond rondom bomen) ingezaaid met inheemse bloemen en kruiden.
-
We investeren in de kwaliteit van het groen en van de verbindingen van de ecologische verbindingszones om de biodiversiteit te versterken.
-
Dierenwelzijn is goed geborgd, plaagdierbeheersing is zoveel mogelijk diervriendelijk en snoeiwerkzaamheden gebeuren seizoensgebonden en met respect voor de dieren.
-
De trambaan wordt vergroend en bermen langs wegen en sloten worden ingezaaid met inheemse bloemen en kruiden en bloemen en kruiden om daarmee vlinders, bijen en vogels aan te trekken.
-
Met het oog op de klimaatadaptatie hanteren wij voor bomen het principe van: beschermen, behouden en bevorderen. Dus bomen kappen wij niet, tenzij echt niet anders kan en dan is terugplanten de norm.
-
De gemeente versnelt het vergroenen van school- en stadpleinen. Van deze pleinen is in 2025 tenminste 50% vergroend.
-
Dierenwelzijn is ook onze zorg, daarom nemen we maatregelen als het opzetten van een voedselbank voor huisdieren en het invoeren van chippen van katten.