Voor het maken van het nieuwe verkiezingsprogramma voor de gemeenteraad die in maart 2002 gekozen gaat worden, heeft het bestuur van GroenLinks een bijzondere ledenvergadering uitgeroepen.

Het was een bijeenkomst bedoeld voor leden, maar ook voor mensen van maatschappelijke organisaties, die ieder vanuit hun eigen ideeën een poging mochten doen om invloed op het programma 2002 tot 2006 van GroenLinks uit te oefenen. De avond werd gehouden in Activiteitencentrum 'de Baten'.

Het bestuur had vier belangrijke thema's uitgezocht waar de discussie zich deze avond op zou concentreren: het stadshart, de relatie politiek-burger, bereikbaarheid en het groenbeheer. Aan het begin van de avond werd echter besloten alleen de eerste twee onderwerpen, uitgebreid, te behandelen.

  1. Het Stadshart werd vrij uitgebreid besproken, mede omdat twee vertegenwoordigsters van bewonersgroepen aanwezig waren. De discussie spitste zich toe op de gang van zaken zoals deze tot nu toe door dit college wordt voorgestaan. En of we in de nabije toekomst niet voor voldongen feiten zullen komen te staan, omdat democratisch genomen besluiten nu eenmaal niet zomaar genegeerd of veranderd kunnen worden.
     
    Een van de stellingen stelde dat GroenLinks alleen kleinschalige veranderingen in het huidige stadscentrum zal accepteren. Dit zou echter, na discussie, alleen kunnen als er op onderdelen draagvlak onder de bevolking verkregen wordt. Het kleinschalige zou vervallen als het draagvlak voldoende werd aangetoond.
     
    Uiteraard is ook besproken hoe met dit onderwerp omgegaan moet worden als GroenLinks straks zelf in een College zou zitten. GroenLinks wil ook veranderingen in het stadshart, maar op basis van gecreëerd draagvlak onder de bevolking, het voorrang geven van de (culturele) voorzieningen boven de economische belangen en minder hoogbouw aan kantoren om alles financieel haalbaar te maken. Het lijkt overigens wel of het College nu al naar ons geluisterd heeft, want in dezelfde week stond in de Molenkruier dat B&W had besloten minder hoge hoogbouw in de plannen op te nemen!
  2. Verder kwam de relatie Burger-politiek aan de orde. Door een van de stellingen werd aangegeven dat beleidsvorming zinvol is als beïnvloeding op fundamentele punten mogelijk is. Dit gaat zeker op, maar men zal dan op de juiste momenten die invloed moeten laten uitoefenen. Daarnaast werd gesteld dat de gemeente een educatieve taak heeft.
     
    De beide leden van de bewonerscommissies waren een groot voorstander van discussierecht in de commissievergaderingen. De aanwezige GroenLinks raadsleden ook, omdat in de praktijk vaak (te) weinig aandacht is voor hetgeen de inspreker in de commissie inbrengt en er nu geen mogelijkheid is om als inspreker daarop alsnog aan te dringen.
     
    Andere aardige punten van aandacht waren: ambtenaren een cursus laten volgen om te schrijven in begrijpelijk Nederlands; het oprichten van een bewonerspanel om belangrijke beleidsintenties te laten bespreken en vaker enquêtes te houden om meningen van burgers te peilen; de relatie politiek-burger verbeteren door de zgn. aanhakingsstrategie aan zaken die in de maatschappij spelen, in een vroeg stadium te onderkennen (bijvoorbeeld met leraren, verenigingen, etc).