Leefbaar Nieuwegein
CDA
VVD
GroenLinks
SGP/Christen Unie

Nieuwegein, 23 april 2002
 

Je kunt direct naar de 15 onderwerpen, of het gehele onderhandelingsaccoord downloaden (PDF-formaat).
Lees ook het Collegeprogramma.
 

Aanleiding en doel

Dit is het college-onderhandelingsaccoord dat is gesloten als startpunt voor de raadsperiode 2002-2006 van de gemeente Nieuwegein.

Het is een geheel van afspraken en opvattingen, dat gedeeld wordt door de raadsfracties die in gezamenlijk overleg zijn gekomen tot de vorming van een college. Zonder te willen vervallen in abstracte beschouwingen is ervoor gekozen om het accoord niet al te zeer en-détail uit te werken. Het is een basis-document dat het college als leidraad zal dienen voor het collegeprogramma. Het zal dan ook een expliciete opdracht zijn van de raad aan het college om het onderhandelingsaccoord in de vorm van een collegeprogramma verder uit te werken.

Een onderhandelingsaccoord, en meer nog zelfs het gedetailleerdere collegeprogramma, wordt belaagd door de tijd. Met het verstrijken daarvan kunnen prioriteiten anders komen te liggen, komen nieuwe kwesties op tafel en kunnen opvattingen worden genuanceerd. Daarom moet het accoord niet worden gezien als een statisch instrument. Via het bestaande instrumentarium van voorjaarsnota en algemene beschouwingen zijn er periodieke "herijkings"momenten. Ofschoon het collegeprogramma tot de exclusieve verantwoordelijkheid van het college behoort, lijkt het logisch dat in navolging van het onderhandelingsaccoord ook in het collegeprogramma tussentijdse actualisering kan plaatsvinden.
 

Inleiding

Op 7 maart 2002 is de politiek-bestuurlijke organisatie van de gemeentelijke overheid gewijzigd van een monistisch naar een dualistisch stelsel. Het doel van deze verandering is om te komen tot een verbetering in het democratisch en inzichtelijk bestuurlijk functioneren van de gemeentelijke overheid. Anders gezegd: de locale democratie moet hierdoor aan vitaliteit en herkenbaarheid winnen.

De belangrijkste verandering betreft de ontvlechting van de raad en het college. Dit gebeurt door een scheiding aan te brengen in de samenstelling, de functies en de bevoegdheden van raad en college. Een wethouder is niet meer tegelijkertijd raadslid. Hij/zij hoeft zichzelf dus als dagelijks bestuurder niet meer te controleren. De raad concentreert zich op vertegenwoordiging, kaderstelling en controle. Voor de kaderstellende en controlerende functies krijgt de raad ruimere middelen en bevoegdheden. De bestuursbevoegdheden worden bij het college geconcentreerd, dat daarin extra steun krijgt via de gemeentewet en de medebewindswetgeving.
 

Onderhandelingsaccoord en collegeprogramma

De raadsfracties die elkaar vonden met de intentie om gezamenlijk een college te vormen, hebben via onderhandelingen hun programma's onderling afgestemd. Op belangrijke gezamenlijke thema's zijn accoorden gesloten. Voor de zgn. 'vrije kwesties' blijft ruimte voor partij-eigen opvattingen en principes. Deze dragen een zodanig karakter en gewicht dat zij geen breekpunt worden geacht voor samenwerking. Het onderhandelingsaccoord is bindend voor de collegefracties en richtingbepalend voor het door het college op te stellen collegeprogramma. Het is dan ook essentieel dat de beoogde wethouders expliciet met het onderhandelingsaccoord instemmen.
 

Onderhandelingsaccoord

Leefbaar Nieuwegein heeft als grootste partij het voortouw genomen bij de collegeonderhandelingen voor de raadsperiode 2002-2006. Zij nodigde het CDA, GroenLinks, SGP/CU en de VVD uit om te onderzoeken of de vorming van een college door deze partijen mogelijk zou zijn. De betreffende partijen hebben een overzicht aangeleverd van de voor hen belangrijkste punten uit hun partijprogramma. Het betreft 15 onderwerpen, die inhoudelijk in dit document worden beschreven:

  1. Binnenstad
  2. Ruimtelijke ordening / wonen / wijken
  3. Veiligheid / handhaving
  4. Bereikbaarheid / verkeer en vervoer
  5. Welzijn / zorg
  6. Financiën
  7. Communicatie / inspraak
  8. Cultuur
  9. Jongeren
  10. Ouderen
  11. Onderwijs
  12. Werkgelegenheid / Economische zaken
  13. Regionaal beleid
  14. Sport
  15. Bestuurlijke zaken