Tijdens de bijeenkomst van de Commissie Sociale Omgeving en Cultuur op donderdag 18 september vond een presentatie plaats van de nieuwe Wet Werk en Bijstand die waarschijnlijk in zal gaan op 1 januari 2004. In dat kader zal de gemeente een groot aantal nieuwe verordeningen moeten gaan opstellen. Voor een aantal zaken kan de gemeente een eigen beleid bepalen.

Na de presentatie ontstond een debatje waarin door de Stadspartij PGN bij monde van de heer Tomas werd voorgesteld om een hoorzitting door de Raad te organiseren. Bert Eggink van GroenLinks sloot zich hierbij aan en pleitte ook voor een raadsdebat. Daarin zou door de raad kaders kunnen worden gesteld aan het College van B&W bij het opstellen van de verordeningen.

Door alle drie grote partijen, PvdA, CDA en VVD, werden deze voorstellen onmiddellijk afgewezen met vage argumenten als gevaar voor te hoge verwachtingen, eerst op de voorstellen wachten enz. Kortom een demasqué van het sociale karakter van deze drie partijen. Immers, de Raad heeft een kaderstellende bevoegdheid waar deze partijen kennelijk geen behoefte aan hebben.

Ter illustratie hieronder een aantal uitgangspunten van GroenLinks zoals die ook werden ingebracht in de commissie:

  • klantvriendelijkheid
  • consequenties van compenseren van het afschaffen van het categoriaal beleid.
  • mogelijkheden van combineren van zorg en arbeid
  • een overzicht van werkmogelijkheden voor 57+ers gecombineerd met een vrijstellingsregeling
  • een plan voor mensen die permanent het verst van de arbeidsmarkt staan (in fase 4)
  • het betrekken van de doelgroep bij de voorbereiding
  • het ontwikkelen van een reïntegratiebeleid m.b.v. competentie portfolio, heldere offertes van procedures en zonodig lange trajecten (bijvoorbeeld eerst Nederlands leren en dan een vak).