Het moest er een keer van komen. Dat er een discussie zou ontstaan over een goede plek om een coffeeshop te vestigen, hoeft niemand te verbazen. Dat daarover deining zou komen, is voor GroenLinks ook geen verrassing. Maar wel dat die onrust pas ontstaat als er een mogelijke vestiging bij mensen in hun buurt aan de orde is.
Mensen uit de Hildo Kropstraat en de Fokkesteeg roepen al jaren dat er in hun buurt clandestien in drugs wordt gehandeld en dat men daar overlast van ondervindt. In de rest van Nieuwegein hoorden we daar weinig of niets over. Er werd niet ook over gesproken dat tegen de drugspanden nooit handelend was opgetreden. Op den duur namen de omwonenden, als gevolg daarvan, niet meer de moeite om dat steeds weer aan de orde te stellen. Men ging ervan uit dat het toch niet zou helpen. Het werd inmiddels als "gewoon" geaccepteerd dat niemand, uit angst was voor een te verwachten wraakactie, een aanklacht durfde indienen. Gehandeld wordt er in Nieuwegein ook op andere plekken, maar dan meer in het verborgene.
En dat was nu precies de reden waarom GroenLinks wél voor een coffeeshop heeft gepleit. Een winkel waarmee men de handel onder controle kan brengen. Met begeleiding door de GGD voor kwaliteitscontrole van de producten. Met voorwaarden om overlast te kunnen voorkomen, met name door een attent politieapparaat, dat toezicht houdt en zo nodig handelend optreedt.
Wat er aan vooraf ging
Jarenlang heeft Nieuwegein de zogeheten "nuloptie" gehanteerd. Dat hield in dat er geen vestiging van een coffeeshop in Nieuwegein werd toegestaan. Jarenlang heeft men de kop in het zand gestoken door te doen alsof het probleem niet bestond. De straatmarkt werd overgelaten aan clandestiene handelaars. Zelfs bekende plekken werden ongemoeid gelaten, omdat men, volgens eigen zeggen, niet in staat was om te bewijzen dat er werd gedeald.
In 2003 heeft de gemeenteraad van Nieuwegein besloten om deze "nuloptie" te verlaten. Later werd gekozen voor het, op stringente voorwaarden, toestaan van één coffeeshop. Een meerderheid van de fracties (Partij van de Arbeid, Onze Nieuwegeinse Samenleving, GroenLinks, PGN, D66, de Verenigde Seniorenpartij, twee leden van de VVD en één lid van Leefbaar Nieuwegein) stemde voor. Deze negentien raadsleden lieten weten dat óók in een winkelcentrum een vestiging mogelijk zou moeten zijn. Dit alles onder bindende voorwaarden, waarvan de uitvoering in handen is van het College van Burgemeester en Wethouders.
GroenLinks wacht af wat het oordeel van het College zal zijn. De tegenstanders van een gekozen vestigingsplaats hebben alle kans om bezwaar te maken tegen een eventueel voorstel van het College.
En nu?
Het vooroordeel dat een coffeeshop leidt tot "verpaupering", "chaos" en "criminaliteit" leeft niet bij de GroenLinks fractie. Goede voorbeelden in de regio zijn er te over. In een IJsselsteinse winkelstraat is jarenlang een coffeeshop gevestigd geweest, zonder dat dit leidde tot ontsporingen. Dat die shop is gesloten heeft louter en alleen te maken met een (partij)politieke beslissing. Nu is de handel onder het motto "Wat niet ziet, dat niet deert" weer teruggebracht naar de straat, en oncontroleerbaar geworden.
Het zou goed zijn dat eenieder zich realiseert dat het heel gewoon is dat er cafés in een winkelcentrum worden uitgebaat en dat men de kennelijke overlast daarvan voor lief neemt. GroenLinks durft de stelling aan, dat er van een coffeeshop minder overlast te vrezen is. Het geheime gedoe, de stiekeme handel, die is veel nadeliger voor onze inwoners, dan een geaccepteerde coffeeshop.
GroenLinks heeft nog geen opvatting over de plaats(en) die nu in discussie is (zijn). De uitvoering van de besluiten van de raad is in handen gelegd van het College, dat gaan wij niet doorkruisen met allerlei schoten voor de boeg.
Zodra aan alle voorwaarden is voldaan en er in Nieuwegein rechtmatig een coffeeshop is gevestigd, is een nieuw initiatief noodzakelijk, namelijk handhaving van de regels. GroenLinks zal niet langer accepteren dat illegale handel in Nieuwegein onbestraft blijft. Door de Gemeenteraad en het College van Burgemeester en Wethouders kan druk op het politieapparaat worden uitgeoefend om de bestrijding van de illegale handel prioriteit te geven.
Het recht van de burger!
Dat inwoners bezwaar maken tegen iets wat hun niet zint is hun goed recht. Daar hebben we spelregels voor afgesproken. Democratische rechten zijn er om gebruik van te maken!
Op die wijze kan worden getoetst of het bestuur van onze gemeente op een juiste manier tot een afweging van alle belangen is gekomen.
Wil Winter
Fractievoorzitter GroenLinks