Voor Nieuwegein willen we zorgen dat het die fijne groene stad blijft. We vinden een aantrekkelijk, bruisend stadshart met een grootstedelijke uitstraling belangrijk.
Daaromheen groene wijken, gevarieerde woningen en voldoende voorzieningen waar het goed toeven is. Waar het water bij hoosbuien weg kan en de hitte minder
vat krijgt. Waar voldoende plekken zijn om de elektrische fiets en auto op te laden en waar we als bewoners met elkaar inzetten op minder energieverbruik. En wat we verbruiken is duurzaam opgewekt.
De klimaatcrisis is de grootste opgave van onze tijd en de aanpak daarvan staat daarom voor GroenLinks op nummer één. Het tegengaan van de opwarming van de
aarde vergt al onze daadkracht, creativiteit en wil tot samenwerking. Daarnaast zien we de gevolgen van klimaatverandering al wereldwijd. En ook in Nieuwegein ervaren we problemen zoals hitte, droogte en hevige buien.
Wij durven voorop te lopen in de aanpak tegen klimaatverandering. Dat doen we door de vervuilers te laten betalen en de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen. En we delen de opbrengsten van vergroening eerlijk. Dat vraagt een actieve overheid die investeert en ingrijpt wanneer dat nodig is. Met een economie die ten dienste staat van de samenleving en met een gezonde balans tussen werken, wonen, natuur, landbouw en vervoer. Want een wereld waarin duurzaamheid, eerlijkheid, welvaart en welzijn samengaan, is mogelijk. Als we maar durven te kiezen.
Omdat het verlies van biodiversiteit en de wereldwijde gigantische vervuiling naast de klimaatcrisis twee andere verwoestende crises zijn, zetten wij vol in op de circulariteit. Bij een circulaire economie worden materialen hergebruikt en niet weggegooid aan het eind van hun levensduur. Dit draagt bij aan het tegengaan van de vervuiling. Bovendien voorkom je dat we op zoek moeten naar nieuwe grondstoffen, waar vaak biodiversiteit mee verloren gaat.
Kortom:
- Alle mensen met een inkomen beneden modaal krijgen compensatie voor het nemen van klimaat- en duurzaamheidsmaatregelen. De lusten en lasten van onze groene politiek worden goed verspreid over de stad en inwoners.
- Al het maatschappelijk vastgoed (bijv. gebouwen van de gemeente) wordt zo spoedig mogelijk verduurzaamd.
- Er komen logistieke pakjes-hubs op strategische plekken in de stad. Daar kunnen alle pakketten achtergelaten en opgehaald worden, zodat pakketbezorgers niet meer ieder afzonderlijk de wijken in hoeven te rijden.
- Woningen zijn klimaatneutraal en waar mogelijk energie-positief. Bij verduurzaming van wijken en onze gemeente kunnen de bewoners meebeslissen over de vormgeving.
- In de prestatieafspraken met woningbouwverenigingen wordt vastgelegd hoe huurders ondersteund worden bij het klimaatneutraal maken van de woning.
- Ons water moet schoner. We zetten in op het verbeteren van de kwaliteit van het water door de verspreiding van plastics, pesticiden, bestrijdingsmiddelen en medicijnresten terug te dringen. We zetten erop in dat water beter wordt opgevangen en verwerkt. Van water afvoeren naar slim water vasthouden.
- We werken toe naar een circulaire maatschappij. We verplichten projectontwikkelaars om een materialenregister op te stellen. Mensen worden
gestimuleerd om zelf ook bij te dragen aan het verkleinen van de hoeveelheid afval dat niet hergebruikt kan worden. De gemeente komt met een Circulair Materialenplan. Kringloopwinkels verdienen een prominente plek in de stad; ze horen bij een moderne stad. - Mensen die hun tuin onttegelen krijgen hiervoor een beloning. Hiervoor komen ook groenadviseurs die mensen gratis adviseren hoe ze hun tuin dier- en klimaatvriendelijk kunnen maken.