Voor het bevorderen van veiligheid is het belangrijk dat we investeren in preventie. Het opleggen van straffen is uiteraard niet uitgesloten, maar ze vormen het eind van de keten en niet het begin. Het begin ligt bij het ontwikkelen van een zorgzame samenleving waarin mensen respect voor elkaar hebben en zich samen verantwoordelijk voelen voor ieders veiligheid. De ontwikkeling hiervan kan al op jonge leeftijd beginnen, door kinderen te ondersteunen bij de ontwikkeling van hun sociale vaardigheden. In buurten willen wij activiteiten ontwikkelen om buurtbewoners te betrekken bij het gezamenlijk werken aan een veilige omgeving.

Wijkpolitie en wijk-boa’s moeten bekende gezichten zijn in de wijken en aanspreekbaar voor buurtbewoners die zelf problemen ervaren op het gebied van veiligheid, of in hun omgeving onveilige situaties zien of vermoeden, zoals bijvoorbeeld verborgen huiselijk geweld. De zware georganiseerde criminaliteit is in het hele land een probleem. Aanpak van de georganiseerde criminaliteit is een zaak van politie en justitie. Daarbij heeft de gemeente een taak in het voorkomen dat kwetsbare jongeren of volwassenen afglijden in de criminaliteit. Dit vraagt om een gezamenlijke aanpak door politie en boa’s, welzijnswerk, scholen en sportverenigingen. Ook het investeren in jongerenwerk en het bieden van perspectief op een betekenisvolle baan na het afronden van een opleiding dragen ertoe bij dat jongeren uit het criminele circuit blijven.

Kortom:

  • Op buurtniveau wordt met de bewoners gesproken over mogelijkheden om gezamenlijk onveiligheid in de buurt te herkennen en te voorkomen, en te voorkomen dat jongeren afglijden in de georganiseerde criminaliteit. Er komen programma’s voor sociale weerbaarheid en geweldloze communicatie.
  • De gemeente zet voldoende middelen in om huiselijk geweld te voorkomen en aan te pakken, en slachtoffers van huiselijk geweld krijgen voldoende nazorg. Voor de ouder die met kinderen het huis moet ontvluchten wegens huiselijk geweld, zorgt de gemeente met spoed voor vervangende veilige huisvesting.
  • We investeren in jongerenwerk en jongeren uit een kansarme omgeving krijgen extra ondersteuning op het gebied van onderwijs, stage en werk om hen op weg te helpen naar een goed sociaal leven.
  • Iedere vorm van institutioneel racisme of vooroordelen en mentaal of fysiek geweld tegen mensen op grond van afkomst, gender, uiterlijk, religie of seksuele geaardheid, wordt met kracht bestreden.
  • Gericht cameratoezicht kan noodzakelijk zijn op plaatsen die als onveilig ervaren worden en plaatsen waar concrete vermoedens zijn van criminele handelingen. Hieraan zijn strikte voorwaarden verbonden, zoals een beperkte bewaartermijn en een verbod op het inzetten van gezichtherkenningssoftware.
  • Elk kind leert zwemmen.
  • GroenLinks pleit voor een veilige, gezonde en gezellige jaarwisseling. Wij pleiten voor een algemeen landelijk vuurwerkverbod en zullen ons hier ook hard voor maken in Nieuwegein.