Kortom:
- Energiebesparing is de basis: we zetten vol in op voorlichting over wat mensen en bedrijven hier zelf in kunnen doen.
- GroenLinks blijft zich hardmaken voor een mix aan opwekkers van schone energie, zoals zon, wind, oppervlaktewater en aardwarmte. Die mix omvat dus ook, bij de schaal van Nieuwegein passende, windturbines. We willen deze plaatsen op plekken waar burgers er zo min mogelijk last van hebben, zoals langs de A27.
- Bij nieuwe energiebronnen hanteren we het uitgangspunt van zeggenschap. We zetten in op coöperatief eigenaarschap door de opbrengsten van bijvoorbeeld windmolens en zonnevelden in te zetten op voorzieningen die bewoners wensen (zwembad, cultureel innovatie-plek, broeinest voor kunstenaars en startende ondernemers, een jeugdplek etc.).
- De jaarlijks beschikbare subsidie voor duurzame energie-initiatieven van inwoners voor bestaande bouw wordt fors verhoogd.
- Eigenaren van huurwoningen verplichten we om te investeren in de energieprestaties van hun woningen. De rekening van het klimaatneutraal maken van (sociale) huurwoningen mag niet terecht komen bij huurders.
- Als warmte-alternatieven zetten wij in op onder andere groene stadsverwarming, elektriciteit, WKO (warmte-koude-opslag), aardwarmte (geothermie) en warmte uit water (aquathermie).
- Bewoners praten mee over de energie-transitie in hun wijken. Zij worden gehoord, gestimuleerd en gefaciliteerd in de overgang naar groene energie.
- Er komen voldoende elektrische laadpalen voor fiets en auto.