Er is een groot tekort aan betaalbare woningen. Dit betreft zowel koop- en huurwoningen voor mensen met middeninkomens als huurwoningen voor mensen met

lagere inkomens. De wachttijd voor een sociale huurwoning bedraagt inmiddels meer dan 12,5 jaar. Dat is voor GroenLinks onaanvaardbaar. Dat betekent dat bij

de bouw van nieuwe woningen het accent vooral op de woningen voor mensen met lage- en middeninkomens moet worden gelegd.

Om ook bij verdere groei een goede balans te houden tussen steen en groen, moeten keuzes gemaakt worden. GroenLinks rekent af met het verleden waarin het groen het vaak aflegde tegen concurrerende ruimteclaims. We zien op verschillende manieren nog mogelijkheden tot verdere groei van het aantal woningen. Dit kan door het omvormen van bedrijfspanden naar woningen, verdichting in de binnenstad en het bouwen op reeds aangewezen plekken. Ook gaan we voor meer hoogbouw en minder ruimte voor auto’s. Tegelijk zien wij grenzen aan deze groei op ons afkomen. Waar veel mensen dicht bij elkaar wonen, moet ook extra aandacht worden geschonken aan de manier waarop mensen samen leven. Daarom blijven wij inzetten op gezonde en groene wijken, met daarin kansen voor alle bewoners en respect onderling. Iets wat ook vanuit de gemeente gestimuleerd wordt.

Kortom

  • Het tekort aan sociale huurwoningen wordt drastisch teruggedrongen. Zo nodig door als gemeente zelf te gaan bouwen of de opdracht daartoe te geven. Daarnaast willen we de bouw van meer huur- en koopwoningen in de middenklasse bevorderen.
  • Minimaal 30% van de woningvoorraad bestaat uit sociale huur.
  • Wonen is een recht, geen markt. Wij leggen huisjesmelkers aan banden. Hierbij investeert de gemeente in verhuisadviseurs om oudere inwoners die een andere woonbehoefte krijgen, te ondersteunen.
  • De verkoop van sociale huurwoningen mag niet ten koste gaan van het totaal aantal beschikbare sociale huurwoningen en verkoop mag alleen tegen een maatschappelijk te verantwoorden prijs.
  • We zetten in op woningbouwprojecten die een variatie van woningen aanbieden voor mensen in verschillende levensfasen en met verschillende woonbehoeften. We stimuleren woonvoorzieningen waar mensen met, en mensen zonder ondersteuningsbehoefte bij elkaar wonen. Bewonersinitiatieven worden aangemoedigd en gestimuleerd.
  • Bij nieuwbouw met 4 of meer woonlagen in de A12-zone komen verplichte inpandige parkeerplaatsen; de belangrijke groen-voorzieningen in dit gebied willen we behouden.
  • We zetten in op het blijven transformeren van leegstaande winkelpanden en kantoorpanden tot woningen.
  • Schone lucht is van levensbelang. Daarom hanteren we in Nieuwegein de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) inzake luchtkwaliteit.
  • Vanaf de ontwerpfase worden architecten, installateurs en deskundigen uitgedaagd om klimaatbestendig te bouwen met gebruik van circulaire bouwmaterialen.
  • We willen alle nieuwbouw van woningen die minstens energieneutraal is, maar liever nog energiepositief, bevorderen. Dit geldt ook voor circulair watergebruik. Nieuwbouw bevat standaard natuurvoorzieningen, zoals nestkasten voor vogels. Ook is er aandacht voor de groene buitenruimte.