Vandaag, 16 januari 2015, overhandigde fractievoorzitter Erna Kotkamp van GroenLinks Nieuwegein voor het derde jaar een rapport over de Nieuwegeinse meldingen van Vuurwerkmeldpunt. Net als voorafgaande jaren is een analyse gemaakt van deze meldingen en zijn op basis hiervan een gedaan om de ervaren overlast voor mens en dier te verminderen.

Een van de conclusies is dat ondanks de verkorting van de afsteekstijd van het vuurwerk op oudejaarsdag de meldingen geen verschil vertonen met de voorafgaande jaren. Dit lijkt te betekenen dat deze nieuwe maatregel in Nieuwegein niet het gewenste effect heeft gehad zoals landelijk de trend lijkt te zijn. Burgemeester Backhuijs spreekt zijn zorg hierover uit, ook in combinatie met de schadecijfers die ook geen verbetering laten zien ten opzichte van vorig jaar.

Ook blijft het afsteken in een vuurwerkvrije zone net als voorafgaande jaren een probleem. Over deze plekken zoals bij dierenweides en verzorgingstehuizen werd volgens de meldingen gedaan bij het Vuurwerkmeldpunt nog steeds veel vuurwerk afgestoken.  Net als vorig jaar pleit GroenLinks dan ook opnieuw voor om hier meer aandacht aan te geven. “Het zou helpen als deze vuurwerkvrije zones veel duidelijker worden aangegeven. Veel mensen weten nog steeds niet eens dat er op sommige plekken niet afgestoken mag worden” aldus fractievoorzitter Erna Kotkamp. “We vinden het jammer  dat met deze aanbeveling van vorig jaar niks is gedaan”. Burgemeester Backhuijs zegt in reactie hierop dat hij niet overtuigd is dat dergelijke maatregelen het gewenste effect zullen hebben, maar is wel bereid te kijken of hier nog wel iets in te verbeteren valt

Een derde opvallend punt uit de analyse is de toename van klachten over handhaving. Waar deze vorig jaar bijna niet aan de orde waren, zijn de klachten hierover weer toegenomen. Backhuijs is hier verbaast over omdat vorig jaar hier geen klachten over waren en op dezelfde wijze met dezelfde inzet gewerkt is. Daarnaast geeft hij echter aan dat het niet om handhaving zou moeten gaan maar wat vooral nodig is, is een gedragsverandering ten aanzien van vuurwerk: “waarom kan er in Duitsland wel op een goede manier met vuurwerk omgegaan worden en hier niet?”

Overige aanbevelingen van vorig jaar komen ook nu weer terug. Een belangrijke is om de verkooptijd van het vuurwerk in te perken. De meldingen van overlast verdrievoudigden nadat de verkoop was gestart.  Sommige melders gaven aan op zich geen bezwaar te hebben tegen het afsteken van vuurwerk, maar dat dit echt alleen met de jaarwisseling zou moeten gebeuren.  Net als vorig jaar gaven veel honden- en kattenbezitters aan dat het zeer problematisch was je dier 3 dagen lang binnen te moeten houden. Ook mensen met gezondheidsproblemen gaven aan zich ernstig in hun bewegingsvrijheid beperkt te voelen de dagen voorafgaand aan de jaarwisseling.

Het meldpunt vuurwerkoverlast is een initiatief van 25 lokale GroenLinks-fracties, waaronder GroenLinks Nieuwegein. Via het meldpunt brengt GroenLinks in kaart hoe groot de overlast door vuurwerk is. De meldingen worden gebundeld in een advies aan de Tweede Kamer en de deelnemende gemeenten. Het advies bevat voorstellen om de vuurwerkoverlast beter aan te kunnen pakken.